Református zsinat

Egyházi törvény: a reformátusok nem vesznek részt a tárgyalásokon

Szerintük a parlamentnek beterjesztett javaslat nem eléggé átgondolt, ezért "félő, hogy a jogszabályban maradnak egyenlőtlenségek, ellentmondások".

2013.04.24 15:11MTI

Nem vesznek részt az egyházi törvény módosításának tárgyalásain a Magyarországi Református Egyház (MRE) képviselői - jelentette be Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke a XIII. zsinat szerdai budapesti ülésén.

Az egyházak elismerését is rendező előterjesztéssel kapcsolatos döntésüket a református püspök azzal indokolta, hogy a kormányzatnak többször elküldték már észrevételeiket, de nem történt változás. Így szerintük a parlamentnek beterjesztett javaslat nem eléggé átgondolt, ezért "félő, hogy a jogszabályban maradnak egyenlőtlenségek, ellentmondások", ami miatt nem biztos, hogy megnyugtatóan le lehet zárni ezt az ügyet.

Bölcskei Gusztáv elmondta: kérték a kormányzattól, hogy a rezsicsökkentés az egyházak lakáscélú ingatlanjaira is terjedjen ki. Felvetették, hogy a felekezetek bekerülhetnének abba a kategóriába, amelyhez a tranzakciós illeték megfizetése alól mentesülő közösségek tartoznak. Ez ügyekben törvénymódosítási javaslatokat nyújtottak be az illetékes minisztériumnak - tette hozzá.

Beszámolója szerint néhol az iskolaigazgatók "önkényesen értelmezték" a hitoktatásra vonatkozó passzusokat, volt, ahol kategorikusan megtiltották, hogy a lelkészek ott legyenek a beiratkozáskor. Mint mondta, egyelőre nem lehet tudni, hányan iratkoztak be református hittanra, ugyanakkor elgondolkodtatónak nevezte, hogy egy 15 tagú református óvodai csoportból mindössze egy gyermek jelentkezett az iskolai hittanra.

Arról is beszélt, hogy június-júliusra ígéri a kormányzat az egyházi oktatás finanszírozásának rendezését, illetve elmondta, hogy a tavalyi kilencmilliárd helyett az idén hétmilliárd forintot kapnak a református felsőoktatási intézmények.

Bölcskei Gusztáv rámutatott: a temetőkről szóló törvénytervezet szerint azoknak a családoknak, amelyek nem képesek megvásárolni a sírhelyet, azt ingyen kell biztosítani, és a temetéshez szükséges eszközöket is térítésmentesen kell ezen családok rendelkezésére bocsátani.

Kitért arra is, hogy "új stílust képviselni szándékozó" pápát választott a katolikus egyház konklávéja, ami új távlatokat nyithat az ökuméniában. Közölte, az MRE nemzetközi kapcsolatai sokat fejlődtek az utóbbi időben, a görög reformátusoknak a magyar hívők gyűjtést szerveztek, valamint a litván református egyházban támadt jogi viták megoldása érdekében az MRE jogi szakértői is részt vesznek a bírósági eljárásban.

A református egyház zsinatának lelkészi elnöke költségmegtakarításként és környezetmegóvásként értékelte, hogy a következő zsinaton már nem papír alapon, hanem elektronikus formában továbbítják a tanácskozás szöveges anyagát a résztvevőknek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.