A holokauszt áldozataira emlékeznek

Megérkezett a Dráva utcához az Élet menete

Megérkezett a Dráva utcához, a megemlékezés színhelyére az Élet menete vasárnap Budapesten. Több ezren vesznek részt a felvonuláson, amellyel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek.

2013.04.21 18:10MTI

A sófár jelére indult el a menet, amely Margit híd pesti hídfőjétől, a Képviselői Irodaháztól a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig, a megemlékezés színhelyéig vezetett. A tömegben az MTI tudósítói mások mellett Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, Rogán Antalt, a Fidesz-frakcióvezetőjét, Mesterházy Attilát, az MSZP elnök-frakcióvezetőjét, Bajnai Gordont, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetőjét, Jávor Benedeket, a Párbeszéd Magyarországért társelnökét, Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, Cserháti Ferencet, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott tagját, továbbá Ilan Mort, Izrael és Eleni Tsakopoulos Kounalakist, az Egyesült Államok nagykövetét látták.
   
Az Élet Menete Alapítvány tizenegyedik alkalommal tartott rendezvényének kezdetén Bandi László, az alapítvány kuratóriumának tagja a azt mondta: "célunk, hogy megtanítsuk a holokauszt leckéit és megmutassuk a jövő generációinak, mi az oka annak, hogy minden évben közösen megfogadjuk, hogy "Soha többé'!"
   
Kiemelte: "mivel az antirasszizmus újra rendkívül aktuális és sürgetően fontos Magyarországon, az Élet menetének kardinális súlya van 2013-ban is".
   
A Margit híd pesti hídfőjénél a menet indulásakor néhány ember kifeszített egy molinót, amelyen - egy Petőfi Sándor-vers részletét felhasználva - azt üzenték Simon Peresznek, Izrael elnökének: "Foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat". A tömeg "Nácik haza!" felkiáltással és füttyel jelezte nemtetszését, kisebb dulakodás is kialakult, majd a rendőrök eltávolíttatták a feliratot.
   
A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Kovács Viktória az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy három embert igazoltattak.
   
A menetben magyar, izraeli, EU-s és - Carl Lutz svájci embermentőre emlékezve - svájci zászlókat lengettek, valamint az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem molinóját is vitték.

Fotó: MTI


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.