ATLAS Common Challange 2013

Terrorelhárítási gyakorlat Európa kilenc országában - a TEK is részt vesz

Írországban épületben, Norvégiában kompon, Lettországban hajón, Franciaországban a TGV-vonaton, Romániában és Portugáliában buszon, Máltán épületben, Szlovákiában iskolában, Ausztriában pedig erőműben lesz szimulált támadás.

2013.04.17 17:17MTI

A magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége is részt vesz azon a nagyszabású terrorelhárítási gyakorlaton, amelyet szerdán Európa kilenc országában szerveztek meg - közölte a TEK.

Közleményük szerint az Európai Unió ATLAS Common Challange 2013 elnevezésű gyakorlatának lényege, hogy kilenc európai országban csaknem azonos időben különböző típusú terrortámadásokat szimulálnak. A gyakorlatban Magyarországgal együtt összesen 30 ország 36 végrehajtó egysége vesz részt. A végrehajtás központi parancsnoksága Brüsszelben van, ahová magas rangú európai tisztviselőket is meghívtak.

Ennek során Írországban épületben, Norvégiában kompon, Lettország hajón, Franciaországban a TGV-vonaton, Romániában és Portugáliában buszon, Máltán épületben, Szlovákiában iskolában, Ausztriában pedig erőműben szimulált támadás során tesztelik a résztvevő országok együttműködését.

A magyar terrorelhárítás Szlovákiában a Komárnohoz közeli, Kolarovóban hajtja végre a feladatot, melyet a román, szlovén és szlovák kommandósokkal közösen végeznek el. A TEK egységének egy iskolában zajló túszhelyzetet kell felszámolniuk.

Az eseményeket a helyszínről személyesen követi a szlovák kormány több tagja, a belügy- és hadügyminiszter mellett, a miniszterelnök is. A magyar egységet Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója személyesen koordinálja a helyszínen - írta a TEK közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.