AI Magyarország

Budapest Pride - a rendőrség a korábbi indokkal nem tilthatja be a felvonulást?

A szabad gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot számos olyan nemzetközi emberi jogi szerződés garantálja, amelyeknek Magyarország is részese.

2013.04.16 16:57MTI

Az Amnesty International (AI) Magyarország felhívta a Budapesti Rendőr-főkapitányság figyelmét, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány által most bejelentett Budapest Pride Felvonulást nem tilthatják be jogszerűen azzal az indokkal, hogy az esemény tervezett útvonala a főváros közlekedését aránytalanul zavarja és a közlekedés rendje más útvonalon nem biztosítható.

A jogvédő szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézte, hogy az ezen indokkal meghozott rendőrségi tiltást a Fővárosi Törvényszék 2011-ben és 2012-ben is megsemmisítette. Hiszen - mint kiemelték - a rendőrség a tiltás okát nem tudta bizonyítani, illetve más, a Budapest Pride-dal azonos helyszínű, útvonalú rendezvények megtartását korábban már tudomásul vette.

Mint kifejtették: a szabad gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot számos olyan nemzetközi emberi jogi szerződés garantálja, amelyeknek Magyarország is részese. Ilyen többek között a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya és az Emberi Jogok Európai Egyezménye. "Ezen alapjogok csak nagyon kivételes esetben korlátozhatóak, a Budapest Pride betiltása pedig a fenti jogok szükségtelen és aránytalan korlátozását jelentené" - jelezték álláspontjukat a jogvédők.

Az országnak ezen felül kötelessége, hogy teljesítse a megkülönböztetés-mentesség elvét, beleértve a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció elleni védelmet is. Ezt többek között az Európai Unió alapjogi kartája, valamint az Európai Unió működéséről szóló (lisszaboni) szerződés is magában foglalja - tették hozzá.

"Az Amnesty International kiáll amellett, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek jogaikat szabadon gyakorolhassák" - hangsúlyozta a szervezet, amely idén is támogatja az eseményt és részt vesz a felvonuláson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.