Alkotmánymódosítás

Navracsics: Barroso levele tények nélküli fenyegetőzés

Navracsics Tibor szerint fenyegetőzésnek, tények nélküli aggály kifejezésének tűnik az a levél, amelyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban.

2013.04.13 06:40MTI

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a HírTV Péntek 8 című műsorában kiemelte: az uniós tisztviselők gyakran azt mondják, hogy "a kontextus a baj", Magyarország viselkedése ébreszt bennük gyanakvást, bár lehet, hogy egyes jogszabályok önmagukban nem gyanúsak. Az unióban próbálják bebizonyítani, hogy valamilyen formában a közösségi jogot sértik a magyar lépések, de ez a legtöbbször nem sikerül a bizottságnak - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy pénteken Budapesten járt a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság delegációja is az alkotmánymódosítás ügyében, a tárcavezető azt mondta: az elhangzottak alapján a delegáció tagjai nem csináltak titkot abból: csak azért jöttek, hogy ne lehessen azt mondani, nem is jártak itt az álláspontjuk kialakítása miatt, holott már nagyjából kész a véleményük, ezt legfeljebb csak árnyalhatja, amit most elmondtak nekik. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy 47 oldalas dokumentumot adott át nekik, amelyben minden kifogásukra ellenérveket hoztak fel - közölte.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az utóbbi időben a legtöbb tagállamban erősödött az EU-val kapcsolatos szkepszis, több országban azért, mert úgy tűnik, az unió nem tud mit kezdeni a válsággal. A bizottság évente vizsgálja a ciprusi gazdaságot is, és mindent rendben talált, mégis válság alakult ki az országban - mutatott rá. Úgy vélte, sok tagállam gondolja azt, hogy a bizottság nem képes ellátni azt a feladatot, amelyre eredetileg létrehozták, és talán ezért keres általa könnyebben megoldhatónak ítélt problémákat.

Navracsics Tibor a műsorban beszélt a Tobin-ügyről is. Felidézte: Alan Shatter ír igazságügy-miniszter nagypénteken biztosítékot kért tőle arra, hogy ha Francis Ciarán Tobin - aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket, amiért távollétében 2002-ben három év fogházra ítélték - Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését. Azt mondta, meglepte ír kollégája levele, és még aznap válaszolt, hogy személyes garanciát vállal a kérés teljesítésére.

Az ír hatóságok most már együttműködők, és remélhetőleg mielőbb sikerül haladást elérni a kérdésben - emelte ki. Kifejtette: annyi kedvezőtlen fordulat volt már ebben az ügyben, "a magyar közvélemény annyiszor csalódott már", hogy nehéz elhinni, talán most már tényleg sikerül előrelépni. Navracsics Tibor a választási törvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta: a Fidesznek nincs szüksége manipulációra ahhoz, hogy megnyerje a választásokat.

"Veszélyes játék előre megkérdőjelezni a választások tisztaságát", mert ha megrendül a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom, nehéz azt helyreállítani - fogalmazott. Úgy látja, a baloldal ma "legalább olyan strukturális válságban van, mint talán az 1994-es választások után rövid ideig a jobboldal". Akkor az MDF támogatottságának szétmorzsolódásával válaszút elé került az MDF, a Fidesz, a KDNP és a kisgazdák - idézte fel. Hozzáfűzte: nagy dilemma volt, hogy milyen együttműködést alakítsanak ki, és egészen az 1998-as választásokig folyt ez a vita.

A miniszter azzal kapcsolatban, hogy betiltották a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének felvonulását, kijelentette: ugyanaz a szervezet, amely elítéli a kormányt, mert betiltotta a rendezvényt, "mindenfajta gátlás nélkül rasszistázza le egyébként a kormányt a nemzetközi fórumokon, és mondja el, hogy hogyan szűkíti a demokráciát, hogyan paktál le a szélsőjobboldallal".

Erkölcsileg vállalhatatlan ez a logika, és politikai értelemben is árulkodó - mondta. Orbán Viktor hétfőn arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden megerősítette, hogy megtiltották a motoros felvonulást. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdán viszont azt írta: a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.