Értekezlet

Református közösségek anyagi támogatást adnak a temetőrongálások kárenyhítésére

A református egyház elnöksége szerdán Budapesten tartotta meg országos esperes-gondnoki értekezletét, melyen a 27 egyházmegye elnökségei és a 4 egyházkerület püspökei, főgondnokai vettek részt.

2013.04.11 03:31MTI

Az elmúlt napokban Csengerben és Füzesgyarmaton történt vandál temetőrongálások kárenyhítésére a Tiszántúli Református Egyházkerület, amelynek kebelében az érintett településeken szolgáló gyülekezetek működnek, egymillió forintot, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) pedig ötszázezer forintot ajánlott fel - tájékoztatta a Magyarországi Református Egyház elnöksége szerdán az MTI-t.

Közleményük szerint a református egyház elnöksége szerdán Budapesten tartotta meg országos esperes-gondnoki értekezletét, melyen a 27 egyházmegye elnökségei és a 4 egyházkerület püspökei, főgondnokai vettek részt. Az ülést Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke nyitotta meg. A plenáris munka mellett a jelenlévők megvitatták a készülő új egyházi bíráskodási törvény koncepciójának szempontjait, az elkészült cigánymissziós stratégiai dokumentumot, az egyházmegyék határai esetleges megváltoztatásának szempontjait, továbbá az Egyházi Jövőkép Bizottság (EJB) által megindított párbeszéd folyamatának részleteit.

Ezeken túlmenően az esperes-gondnoki értekezlet szolidaritását fejezte ki a sírrongálással érintett családokkal és megköszönte az érintett egyházközségek együttműködését a településeken kialakult feszültség kezelésében és a helyi béke helyreállításában.

Mint kiemelték: az értekezlet résztvevői megnyugvással értesültek arról, hogy az illetékes hatóságok intézkedése nyomán nem tarthatják meg azt a motoros felvonulást, amelyet az Élet Menete rendezvénnyel egy időpontra szerveztek volna a fővárosban. Ennek kapcsán megjegyezték, hogy "hasonló határozottságot és egyértelműséget kérnek az illetékes hatóságoktól a Budapest-Szabadság téri református templom elé a Zsidó Világkongresszus idejére meghirdetett tüntetés megítélésében is".

Az esperes-gondnoki értekezlet "a világ zűrzavarát mutató jelenségnek tartja" az ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész által kiadott, "anticionista tüntetésre hívó nyilatkozatot". Mint kiemelték: "az értekezlet az egyház és az ország egésze szempontjából nyugtalanítónak és károsnak tartja ezt a jelenséget". Emiatt az esperes-gondnoki értekezlet a lelkipásztor ügyeiben illetékes Budapest-Északi Református Egyházmegyét arra kérte: tűzze napirendre ennek az esetnek a megtárgyalását - olvasható a Magyarországi Református Egyház Elnökségének közleményében.

Kedden a Népszabadság online felületén jelent meg, hogy május 4-re a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére - amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz - "antibolsevista és anticionista népgyűlést" szervez ifjabb Hegedűs Loránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.