KEK-elnökség

Martonyi János fogadta a KEK új főtitkárát

Idén Magyarország tölti be a nemzetközi szervezet soros elnöki posztját.

2013.04.09 15:42MTI

Martonyi János külügyminiszter kedden bemutatkozó látogatáson fogadta Giovanni Caracciolo di Vietrit, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) új főtitkárát - közölte a tárca.

Idén Magyarország tölti be a nemzetközi szervezet soros elnöki posztját.

A közleményben kiemelték: a találkozón a felek áttekintették a magyar KEK-elnökség aktuális feladatait és a szervezet megújítása szempontjából fontos kérdéseket. A főtitkár köszönetet mondott Magyarországnak "a rendkívül gazdag és kreatív elnökségi programért és eseménynaptárért" - írták. Hozzátették: megköszönte továbbá azt a támogatást is, amelyet a magyar elnökség a KEK vezetőváltásának időszakában nyújtott a szervezet trieszti titkárságának.

Martonyi János az eseményen hangsúlyozta, hogy a program kialakításában Magyarország a költségtakarékos, gyakorlatias megközelítésre helyezte a hangsúlyt. 2013 közepétől - amikor Magyarország visegrádi csoport (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnökségét is betölti - közös KEK-V4 rendezvények sorát szervezik, mivel a visegrádi csoport együttműködés tapasztalatainak átadása kedvező hatással lehet a közép-európai térség egészére is - közölték.

A KEK megalakulásának előzménye az az 1989-es olasz-osztrák-magyar-jugoszláv együttműködés, amelyet Olaszország kezdeményezett a szorosabb gazdasági, tudományos és kulturális kooperáció kialakításáért. A szervezetnek ma 18 ország a tagja: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. A KEK tagállamai közül kilenc tagja az Európai Uniónak, Horvátország pedig július elsejétől csatlakozik az unióhoz.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.