Nem értenek egyet a kormánnyal?

Magyarország-kritika: a Fidesz szerint nem egységes az amerikai politikai elit

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint az amerikai politikai elit nem támogatja egységesen azokat a kritikákat, amelyeket az amerikai kormány fogalmaz meg Magyarországgal kapcsolatban.

2013.03.22 13:22MTI

A kormánypárti politikus pénteki sajtótájékoztatóján Christopher H. Smith republikánus képviselőnek, az amerikai Helsinki Bizottság társelnökének csütörtöki nyilatkozatára hívta fel a figyelmet, amely szerint méltánytalanok és kettős mércét alkalmaznak azok a bírálatok, amelyek a magyar kormányt érik a demokrácia és az emberi jogok helyzetével kapcsolatban.

A fideszes képviselő úgy értékelte: az Egyesült Államokban ma nem áll fenn nemzeti egyetértés a magyarországi politika vonatkozásában, mert a republikánus vélemények élesen eltérnek attól, mint amit a demokrata párti adminisztráció kizárólagosként feltüntet.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ennek ellenére azt szeretnék, ha minden félreértést korrekt módon meg lehet tárgyalni. Nem érdekünk ezeknek a helyzeteknek még élesebbé válása, ugyanakkor a magyar kormány és a kormánypártok semmilyen vita elől nem fognak meghátrálni - jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány minden uniós kritika közepette világossá tette, hogy Magyarországnak egyértelmű érdeke az európai uniós tagság és jó transzatlanti kapcsolatok.

Gulyás Gergely idézte a republikánus képviselő nyilatkozatát, amiben a politikus azt írta: az Orbán-kormánynak igaza van, amikor azt mondja, a bírálatok között sok a méltánytalan, amelyek kettős mércét, félreértelmezést és pontatlan információt tartalmaznak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Smith kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Obama-kormánynak van-e erkölcsi alapja az ilyen bírálatok megfogalmazásához, illetve méltatta a magyar alkotmányos szabályozást az adósságplafonnal és a magzati élet védelmével kapcsolatban.

A fideszes képviselő szerint az elmúlt hónapokban azt tapasztalható, hogy vannak olyan külföldi sajtóorgánumok, nemzetközi szervezetek és kormányzati adminisztrációk, amelyek nem érvek és tények összevetésén alapuló higgadt párbeszédben érdekeltek, hanem Magyarországgal kapcsolatosan minden alátámasztás nélkül fogalmaznak meg erős, durva kritikát. Ezzel kapcsolatban elfogadhatatlannak tartotta, hogy bármely külföldi sajtóorgánum, nemzetközi szervezet vagy kormányzat a magyar ellenzék oldalán kívánjon belpolitikai kérdésekbe beavatkozni.

Kijelentette: attól tartanak, hogy ezek a kritikák azért is károsak, mert valójában nem a magyar választópolgárokat állítják szembe magyar kormánnyal, hanem a nemzetközi szervezetekkel és adott országokkal fordítják szembe a magyarokat.

A német közszolgálati tévécsatorna Magyarországgal kapcsolatos rajzfilmjéről Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt monda: ha Németországban van bármilyen sajtóetika, akkor egy ilyen jellegű, teljesen alaptalan, egy másik nemzet lejáratását célzó, gyermekek körében fogalmazott reklámnak kell, hogy legyen következménye. Szerinte a németországi sajtó hosszabb ideje olyan információkat jelentet meg Magyarországról, amelyeknek nincs valóságalapja.

Az önkényuralmi jelképek használatának szabályozásról a fideszes szakpolitikus kérdésre válaszolva azt mondta: személyes véleménye szerint a szabálysértési jog keretében lehetne ezt a kérdést rendezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.