Kommunikáció

Kocsis Máté: uniós forrás a fiatalok foglalkoztatásáért

Mintegy 14 milliárd forintos forrást nyert el Magyarország az Európai Unió ifjúsági garanciaprogramjából, amelyből a fiatalok foglalkoztatási lehetőségeinek bővítését finanszírozzák - mondta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap Budapesten.

2013.03.03 13:27MTI

Ez a program kiegészíti a kormány eddigi intézkedéseit, így a péntektől ismét elérhető első munkahely-garanciaprogramot is, amely a 25 év alattiak foglalkoztatását segíti - közölte a politikus.

Ebben a programban többnyire a szakképzetleneket és a tartósan munkanélkülieket támogatják úgy, hogy az őket foglalkoztató cégeknek fél évre az állam átvállalja a fiatalok foglalkoztatása után befizetendő közterhet, fél év után pedig a munkáltatónak vállalnia kell a munkavállaló továbbfoglalkoztatását. A programban 7 ezer fiatal vesz részt.

Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis Máté elmondta, az elnyert 14 milliárdos forrás nagyobb részét a munkahely-garanciaprogramban használják fel. Hozzátette: mivel lelassult a fiatalok foglalkoztatás-csökkenésének üteme, egyre vonzóbb lehet a hazai munkaerő-piac a fiatalok számára a külföldinél.

Kocsis Máté hangsúlyozta, 2002 és 2010 között szűkült a foglalkoztatás, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok nem kezelték a helyzetet, "cserben hagyták" a fiatalokat, ezért sok a pályakezdő munkanélküli.

Ma 227 ezren dolgoznak a 25 év alatti korosztályból, az ő munkában tartásukat, illetve a többi fiatal munkába állását segíti a tavaly elindított munkahelyvédelmi akcióterv is.

Összességében a kormány 30-35 milliárd forintot fordít a fiatalok munkába állásának segítésére - mondta a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.