Szegeden

Botka Lászlóval tárgyalt Bajnai

Az önkormányzatok és Szeged helyzetéről tárgyalt Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület vezetője Botka László (MSZP) szegedi polgármesterrel pénteken a Tisza-parti városban.

2013.03.01 18:37MTI

Szeged több szempontból példamutató Magyarországon: a városban látszik, hogy be lehet fektetni okosan, példamutatóan az európai uniós forrásokat, hiszen a most lezáruló fejlesztési ciklusban több mint 220 milliárd forint érkezett ide - mondta el Bajnai Gordon az MTI-nek a tárgyalást követően, melyen részt vett Ujhelyi István szegedi szocialista országgyűlési képviselő is. 

Bár mostanában nem született új döntés szegedi fejlesztéssel kapcsolatban, a város megmutatta, hogy lehet határidőre, jól, gyorsan felhasználni az uniós forrásokat, miközben más nagyváros, mint például Debrecen, ahova szintén sok pénz érkezett, még küzd a saját villamosprojektjével - hangsúlyozta a korábbi kormányfő. 

Hozzátette: Szeged annak is példája, miként lehet az önkormányzatokkal, Szegeddel pedig különösen ellenséges kormányzat idején a várost fejleszteni, élhetővé tenni. Szegedet ugyanakkor komoly veszély fenyegeti. 

Az egyetem a városi tudásgazdaság bázisa, az hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) költségvetési támogatása a Bajnai-kormány időszakához képest reálértékben 50 százalékkal csökkent, nagyon súlyosan érinti az itt élőket, és veszélyezteti a világhírű felsőoktatási intézmény jövőjét - fogalmazott a politikus. 2014 után Magyarországot a tudásgazdaságra kell építeni, abban hogy Európa centrumához csatlakozzunk az ilyen intézményeknek, mint az SZTE meghatározó súlya lesz – közölte Bajnai Gordon. 

Botka László elmondta, arról tájékoztatta Bajnai Gordont, hogy a kormány minden hangzatos ígérete ellenére mind jogilag, mind gazdaságilag leépítette az önkormányzatiságot. Szegedtől is lényegesen több forrást vontak el, mint amennyi feladatot államosítottak, s ezt nem pótolja az adósságok átvállalása sem.
 
Az iskolákban és más, korábban a helyi közösség által ellátott feladatoknál a napi működés során látszik, hogy az államosítás jelentős minőségromlást hozott – közölte a szocialista politikus. A kormányváltás után fontos célunk kell hogy legyen az európai normáknak megfelelő települési autonómia helyreállítása - jelentette ki Botka László. 

Az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus az MTI kérdésére kifejtette, országos pártpolitikai ügyekről nem esett szó a tárgyaláson, úgy beszélgettek, mint "polgármester a miniszterelnökkel".

A tárgyalást követően Bajnai Gordon együttműködési megállapodást írt alá a szegedi közgyűlésben háromfős frakcióval rendelkező Szabad Város Egyesülettel, majd mintegy háromszáz főnyi hallgatóság előtt lakossági fórumot tartott a Tisza szállóban. A hotel előtt a politikust másfél tucat jobbikos tüntető fogadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.