A Magyar Honvédség alakulatainál helyezik el

Hazahozzák az Afganisztánban elhunyt magyar katonák emlékműveit

Hazaszállítják Afganisztánból és a Magyar Honvédség alakulatainál helyezik el a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) táborának területén található kegyeleti emlékműveket.

2013.02.25 17:12MTI

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Domján László értékelte a PRT munkájának elmúlt hat és fél évét, beszélt az utolsó kontingens feladatairól, a hazatelepülésről és a tábor átadásáról.
   
Az állománygyűlés után a PRT állománya és a delegáció tagjai megemlékeztek az afganisztáni szolgálatteljesítés közben elhunyt bajtársaikról. Domján László elmondta, hogy az afganisztáni szolgálatteljesítés közben elhunyt magyar katonáknak emléket állító fekete márványtáblák - Hende Csaba honvédelmi miniszter döntése alapján - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum belső udvarára kerülnek, "ahol mindenki leróhatja majd kegyeletét", az emlékműveket pedig a honvédség alakulatainál helyezik el - írta a HM.
   
Szintén hétfőn tartottak állománygyűlést a Magyar-Amerikai Katonai Tanácsadó Csoportnál (MAT) Kilagajban. Ezen Domján László mellett Csombók János ezredes, a Honvéd Vezérkar megbízott hadműveleti csoportfőnöke, Sipos Antal ezredes, a PRT utolsó váltásának parancsnoka és Pécsvárady Szabolcs, a MAT parancsnoka is részt vett.
   
A MAT állománygyűlésén Domján László megköszönte a kontingens kiváló munkáját, és beszélt a magyar-amerikai katonai együttműködésről. Elmondta: a tanácsadó csoport - új feladatának megfelelően - februárban megkezdte a felkészülést a Mazari-Sarifban lévő Afgán Nemzeti Készenléti Rendőrség munkájának mentorálására.
   
Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyar vezetésű PRT ez év tavaszán fejezi be a feladatát, a Magyar Honvédség kivonja e kontingensét Baglán tartományból. Ezzel egy időben Magyarország a tartományi fejlesztési tevékenységét is befejezi Afganisztánban. A PRT kivonása azonban nem jelenti majd az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás megszűnését: folytatódik a kiképző, tanácsadói, mentor- és őrzés-védelmi tevékenység.
   
Az afganisztáni feladatteljesítés közben több mint hat év alatt hét magyar katona vesztette életét.
   
2008. június 10-én a PRT-csoport egyik tűzszerésze halt meg, amikor egy házi készítésű robbanószerkezetet hatástalanított.
   
2008. július 12-én a Kunduzba vezető úton robbanás következtében hunyt el egy tűzszerész százados.
   
2010. augusztus 23-án Baglán tartományban egy magyar törzsőrmesternő halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt. A támadásban életveszélyesen megsérült zászlóst hazaszállították a Honvédkórházba, ahol szeptember 7-én hunyt el.

2011. május 17-én közúti balesetben két magyar katona halt meg, amikor felborult a PRT konvojának egyik járműve.
   
A magyar Tartományi Újjáépítési Csoport hetedik magyar áldozata egy katonaorvos, de ő természetes halállal, szívroham következtében hunyt el Afganisztánban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.