Lista-ügyben is lehet dolga

Klinghammer: csak a tudománynak, művészetnek, sportnak van helye az egyetemen

A leendő felsőoktatási államtitkár szerint a felsőoktatási intézményekben az oktatásnak, a tudománynak, és az egyetemi léthez kapcsolódó kulturális és sporttevékenységnek lehet helye, másnak nem.

2013.02.22 10:21MTI

Erről Klighammer István beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Ez egy keskeny mezsgye ugyanakkor - állapította meg, hozzátéve, hogy minden egyetemi polgár szabad ember egyben.

Az ELTE volt rektora szerint nem tilos, hogy a hallgatók kiállnak érdekeikért, a probléma az, ha nem az egyetemen belül próbálják megoldani az ott keletkezett problémákat, hanem kiviszik azokat. Arra a felvetésre, hogy a teremfoglalás az egyetem falain belül történt, Klinghammer István közölte, az úgy történt, hogy előbb az utcán voltak a demonstráló hallgatók, majd bementek az egyetemre. Hozzátette: ezt a formát nem tartja helyesnek, mert az egyetem életében komoly gondot okoz és nem visz el a megoldáshoz.

A leendő felsőoktatási államtitkár szerint az egyetem területén az oktatásnak, a tudomány művelésének és az ehhez kapcsolódó kulturális és sport tevékenységnek van helye, másnak nincs. Ezen kívül mindenki élhet azon jogával, hogy valahová kötődik, a gond az, ha a kettő összemosódik és az egyetem falai közé kívánják behozni - vélte. Klinghammer István azt mondta: ez nem helyes.

Az, hogy egyetemi oktatók napilapokban publicisztikákat jelentetnek meg, interjúkat adnak, az a személyes véleményük - mondta. Megjegyezte: ő rektorként mindig az kérte, hogy ha valaki egyetemi oktatóként, hallgatóként csak szakcikkeket írjon alá, mert az egyetem arra adott megbízást, hogy az intézmény tudományos nimbuszát polírozza. Joga van a véleményét is kifejteni bármilyen kérdésben, de nem mint egyetemi docens, vagy professzor, hanem mint magánember - hangsúlyozta.

Klinghammer István szerint a hallgatói listák ügyében esetleg akkor lesz majd dolga, ha kiderül, mi történt. Akkor valamilyen módon rendezni kell a hallgatói jogokat, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen - tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy a politikát szabályozott, nyílt és átlátható módon beengedjék az egyetemekre. Molnár Csaba független országgyűlési képviselő a felvetést az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatán (HÖK) készült hallgatói listákkal indokolta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.