Angyalfa Program

Raboknak segítenek, hogy megajándékozhassák gyerekeiket

A fegyintézeteket is belengi az ünnepi hangulat, a fogvatartottak önmagukkal és a világgal való megbékélését a börtönlelkészek segítik.

2012.12.22 10:30MTI

Az ő szervezésükben az elmúlt évek hagyományának folytatásaként az idei karácsony előtt is beindult a rabokat és családtagjaikat megajándékozó Angyalfa Program, amelyről az MTI tudósítói készítettek országos körképet. 

A börtönlakók és családjuk közötti kapcsolat életben tartása kiemelt társadalmi jelentőségű, ezt szolgálja a most 21. alkalommal zajló Angyalfa Program, amelynek keretében 1200 halmozottan hátrányos helyzetű gyerek kap ajándékcsomagot rács mögött lévő szülőjétől - mondta Roszík Gábor evangélikus lelkész, a karitatív akciót szervező Magyar Testvéri Börtöntársaság vezetője. Ismertetése szerint ebben az élethelyzetben a szeretetet megtestesítő ajándék még inkább felértékelődik. 

E kis érzelmi kapocs közelebb hozhatja egymáshoz az apát és gyermeküket, ami reményt adhat arra, hogy a család a a szülő kényszerű távolléte ellenére sem hullik szét. Márpedig a nemzetközi statisztikák szerint a huzamosabb távollét legtöbbször szétzilálja e közösségeket, ami a szabadulás utáni élet újrakezdését még nehezebbé teszi. 

A büntetését letöltött ember így érzelmi vákuumba kerülhet, kapaszkodó nélkül, megbélyegezve, sodródva, könnyen ismét a bűn útjára léphet. Akit viszont a család visszafogad, az jó eséllyel beilleszkedik, ezért az Angyalfa-akciónak a bűnmegelőzésben is szerepe van. A börtönlelkészeket, papokat, hívő önkéntesek százait összefogó testvéri börtöntársaság adományokból, gyűjtési akciókból szervezi meg a karácsonyi ajándékozást. 

Csomagokat állítanak össze a fogvatartottak részére, akik aztán saját nevükben a plébániákon keresztül vagy az önkéntesek bevonásával eljuttatják a gyerekeiknek, hogy a karácsonyfa körül minél nagyobb legyen az öröm. Több helyen ilyenkor az ünnepek előtti beszélőn az egész család találkozhat, a rabok közvetlenül adhatják a gyerekek kezébe a csomagot - utalt rá Roszík Gábor. 

Az aszódi evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium diákjai több mint 100 cipősdoboznyi játékot, konzerveket, kesztyűt, sapkát gyűjtöttek össze, hogy az adományt eljuttassák a testvéri börtöntársaság gödöllői irodájába, ahonnan az önkéntesek szétosztják a különböző börtönökben ülő apáknak. Simon Attila, az iskola lelkésze tájékoztatása szerint a tanuló ifjúság lelkes gyűjtő. Sokan közülük saját kedvenc játékukat ajánlják fel és a környezetüket is mozgósítják a nemes cél érdekében. 

Ezáltal a gyerekek kreativitása is fejlődik és még inkább kialakul bennük a szolidaritás érzése. Az év más szakában is szerveznek hasonló akciókat, amikor hajléktalanoknak, a családsegítő szolgálatoknak gyűjtenek.

Az Angyalfa Programban összeállított csomagok zöme a váci börtönbe kerül. Csuka Tamásné, a Váci Fegyház és Börtön református lelkésze az MTI-nek elmondta: az intézményben Bibliakör működik, a börtönkápolnában rendezett foglakozásokra rendszeresen 120 fogvatartott jár el a megtérés szándékával. 

Többen az elmúlt években itt, a börtönben találták meg a hitüket, valóban jó útra tértek, hiszen szabadulásuk után is alig akad közülük olyan, akiből visszaeső bűnöző vált. A börtönlakók szívesen forgatják a Bibliát, amelyből erkölcsi tanulságokat merítenek, ezért most adományként karácsony alkalmából 70 Szentírást osztottak ki közöttük.
 
Az Angyalfa Programban 20 bibliakörös elítélt részére állítottak össze csomagot, ezeket a nevükben Budapesten, Gyulán, Ráckevén és más településeken élő gyerekeik kapják meg, a távolban lévő apák így örvendeztetik meg szeretteiket karácsony estéjén. A sátoraljaújhelyi fegyház és börtön falai között elsősorban az egyházi foglakozásokon rész vevő elítéltek kapcsolódnak be az Angyalfa Programba - adott tájékoztatást Hajdú Miklós, a börtön római katolikus lelkipásztora, hozzátéve, hogy a foglalkozásokat ökumenikus szellemben tartják. A rendezvényeket az elítéltek hozzávetően tíz százaléka látogatja, húszan-harmincan. 

Többen közülük komolyan veszik a hitéletet, másoknak csak ürügy, hogy a sivár zárkából időlegesen kiszabadulhatnak a szép kápolna rács nélküli környezetébe. De van köztük, akit mégis magával ragad az áhítat, és megtér. Az elítéltek gyerekinek a szentestére kézbesítik ki szerte az országban az ajándékcsomagokat. A rabok jó szándékú gesztusként saját ellátmányukból ötszáz konzervet gyűjtöttek össze, és ajánlották fel karácsony alkalmából a Máltai Szeretetszolgálat rászorultjai javára.
 
Az állampusztai börtönben az idén a jó magaviselet jutalmául kapják az elítéltek, hogy a karácsonyi beszélőn az egész családdal találkozzanak, van akihez hat gyereke látogat el. Az intézmény katolikus börtönlelkésze arról adott tájékoztatást, hogy ezeket a találkozásokat igyekeznek minél meghittebbé tenni, hogy a szülők és a gyerekek együtt töltött órái érzelmi muníciót, bevésődő élményt jelentsenek a nehéz idők átvészelésére.
 
A találkozások fénypontja az ajándékcsomagok kibontása, amikor a gyerekek örülhetnek az apjuktól kapott új játékoknak, képeskönyveknek, csokoládénak. Az ünnepek alatt a karácsonyi áhítat jegyében közös szentmiséken, istentiszteleten is rész vehetnek az önként jelentkezők.

A női elítélteknek különösen fontos, hogy a családjukról való gondoskodás érzését a rácsok mögött elzárva is ápolhassák - ismerteti a helyzetet a pálhalmai börtön református lelkésze, Oláh László. Karácsony közeledtével nehezebben is viselik a távollétet szeretteiktől. Ezért a börtön mélykúti részlegén lévők közül kiválasztott tíz asszonynak a legnagyobb boldogság, hogy a december 23-i családos beszélőn magukhoz ölelhetik gyermekeiket és átadhatják nekik az Angyalfa Programban adományokból összegyűjtött, finomságokkal teli cipősdobozt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.