Megsemmisítettek egyes rendelkezéseket

Volt alkotmánybíró: összemosták a családi és a más együttélési formákat

Tersztyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró szerint az Alkotmánybíróságnak (Ab) a családvédelmi törvény egyes rendelkezéseit megsemmisítő döntése összemossa az alkotmányos védelem alatt álló, házasságon alapuló családot a többi együttélési formával.

2012.12.19 12:38MTI

A volt alkotmánybíró szerdán az MTI-nek azt mondta: a határozat levezetése korrekt, végkövetkeztetésével azonban nem tud egyetérteni, bár természetesen tiszteletben tartja. Az alaptörvény férfi és nő hosszú távú életközösségét, a házasságon alapuló családot mint a nemzet stabilitásának alapját részesíti alkotmányos védelemben, és ez az, ami az Ab gyakorlatával is összhangban áll - szögezte le a szakember. 

A családvédelmi törvénynek a hétfőn kihirdetett Ab-határozattal megsemmisített rendelkezései nem eredményeztek diszkriminációt, az abban foglaltaktól eltérő együttélési formákat is elismerik és védik más jogszabályok. Nincs diszkrimináció, ha eltérő élethelyzetben lévő csoportokra eltérő szabályozás vonatkozik.
 
Erről több helyen döntött az Ab - hívta fel a figyelmet a volt alkotmánybíró, aki nem a többségi véleménnyel ért egyet, hanem Balsay István és Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró különvéleményével. Tersztyánszkyné Vasadi Éva szerint az alkotmányos védelem alatt álló család és a jogi védelem alatt álló egyéb társas kapcsolati formákat összemossa a hétfői Ab-határozat, ezért a helyzetet a jogalkotónak kell tisztáznia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.