Külföldi sajtó Magyarországról

A cseh Lidové Noviny Bajnairól

Bajnai Gordonnak a magyar belpolitikába való visszatérésével foglalkozik a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szombaton.

2012.11.10 15:14MTI

"A kezdet méltó az új politikai csillaghoz" - olvasható az "Orbán már vesztésre áll Bajnaival" című ismertetésben, amelynek szerzője, Lubos Palata, a lap közép-európai témákkal foglalkozó kommentátora úgy véli, hogy Bajnai visszatérésének dátuma - október 23-a, a forradalom napja - jól volt megválasztva.

Úgy látja: bár a kormányzó Fidesz nagygyűlésén több mint 150 ezren voltak, és Bajnai csak fele annyi embert vonzott, a végeredmény mégis Bajnai számára volt sikeresebb. "Harcias beszéde, s az a tény, hogy Orbán kihívójának jelentkezett, azonnal a népszerűségi listák élére vitték őt és még alig létező mozgalma, az Együtt 2014 a Fidesz mögé a második helyre került. Ha Bajnaival és az Együtt 2014 nevű pártjával a szocialisták is összekötnék erejüket, már most legyőznék Orbán Fideszét" - írja a szerző.

"Annak ellenére, hogy a magyarországi helyzet néhány tekintetben Szlovákia Vladimír Meciar (1992-1998) autokrata kormányzása alatti helyzetére emlékeztet, a két év múlva sorra kerülő választáson az ellenzéknek csak akkor lesz esélye legyőzni Orbánt, ha összefog. Ezt Bajnai is tudatosítja" - írja a szerző, aki úgy véli, a Fidesz-kormány reakciója Bajnai színrelépésére tanácstalannak tűnik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.