A TASZ szerint törölték a kormánnyal szembeni kri

Öncenzúra a Nemzeti Drog Fókuszpont jelentésében?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Nemzeti Drog Fókuszpont honlapján nyilvánosságra hozott éves drogjelentésből több olyan részt kitöröltek, amely rossz színben tüntette fel a kormány drogpolitikáját.

2012.11.06 17:09MTI

Töröltek több olyan részt, amely a hazai drogprevenció hiányosságaival foglalkozik, így például a Paksi Borbála és Magi Anna által készített kutatás beszámolóját, amely felmérte a magyarországi prevenció helyzetét. Eltűntek olyan mondatok is, amelyek arra mutattak rá, milyen hátrányokkal jár, hogy az országnak két éve nincsen nemzeti drogstratégiája - áll a TASZ által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Mint írták, a jelentésben nem szerepel az intravénás drogfogyasztók körében mért hepatitis C fertőzöttségre, illetve a túladagolások megelőzésének szükségességére vonatkozó mondat sem.

Sárosi Péter, a TASZ Drogpolitikai programvezetője szerint "az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében."

A közleményben kitértek arra: az idei jelentés tervezetét szeptemberben véleményezésre megküldték a szakembereknek és kormánynak, "mire a jelentés végleges formájában kikerült a fókuszpont honlapjára, számos módosítást eszközöltek rajta".

Az ügyben az MTI írásban kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát állásfoglalását, a tárca későbbre ígért választ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.