Farkasréti temető

Jobbik: nagy előrelépés a Rongyos Gárda emlékhelyének felújítása

A Jobbik nagy előrelépésnek tartja, hogy a kormány magára vállalta a Rongyos Gárda egyetlen fővárosi emlékhelyének felújítását a Farkasréti temetőben.

2012.11.02 13:29MTI

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselője az MTI-nek pénteken elmondta: a Honvédelmi Minisztérium a Jobbik több éve tartó megemlékezéseire és felújítási kezdeményezésére reagálva vállalta a Rongyos Gárda egy tagja, Vámossy Tibor sírjának helyreállítását. Mindez - szerinte - annak fényében is különösen nagy dolog, hogy az 1990-es évek elején a "kevésbé perifériára szorult" Horthy Miklós újratemetése sem kapott állami szertartást, katonai tiszteletadást. 

Novák Előd közlése szerint a Trianon után nyugat-magyarországi szabadságharcot hirdető Rongyos Gárda a Magyar Gárdához hasonlóan államilag üldözött volt ugyan, de nagy társadalmi megbecsülést élvezett. 

Hősi halottnak nevezte az 1921-ben elhunyt Vámossy Tibor egykori műegyetemista hallgatót, és azt mondta, nagy dolog budapesti szobrának felújítása. Az ellenzéki párt szerint ezt a kormánynak állami megemlékezésekkel, valamint a Rongyos Gárda történetének nemzeti alaptantervbe emelésével és a mozgalomról szóló történelmi filmek készítésével kellene folytatnia. 

Novák Előd szerint a témában "kiváló akciófilmet" is lehetne készíteni, az anyagiak előteremtése érdekében költségvetési átcsoportosítást szorgalmazó módosító javaslatot is benyújtottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.