Szociálpolitika

Emmi: a kormány sokat tesz a szegénység leküzdéséért

A munkahelyvédelmi akciótervet, a szociális földmunkaprogramot és a hátrányos helyzetű tanulók számára elérhető ösztöndíjprogramokat emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormánynak a szegénység leküzdéséért és megelőzéséért tett intézkedései közül.

2012.10.17 14:29MTI

A szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából a tárca sajtóosztálya az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felsorolta az eddigi intézkedéseket.

A dokumentumban azt írták: a szegénységből csak munkával és tanulással lehet kitörni, ezért a kormány megalakulása óta több intézkedést hozott a munkaalapú gazdaság megteremtéséért. A kabinet munkahelyvédelmi akciótervvel támogatja az 55 év felettiek munkahelyének megtartását, a fiatalok munkába állását és a gyermeket nevelő édesanyák visszatérését a munka világába.

A közleményben az intézkedések közül kiemelték a 200 ezer embernek megélhetést nyújtó közmunkaprogramot is, illetve a kibővített, hátrányos helyzetű családok megsegítését és a szegényebb régiók felzárkóztatását segítő szociális földprogramot.

Kitértek arra, hogy ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális ellátórendszerben, annak az 1,4 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően, amelyre szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények pályázhatnak.

Több program segíti a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását, köztük a 11,5 milliárd forintos Tanoda és Második esély program vagy a csaknem 80 millió forintos, felsőoktatási Útravaló ösztöndíjprogram. Összesen 1,89 milliárd forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű - köztük roma - tanulók a 2012/2013. tanévben az Útravaló-Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) ösztöndíjprogram Út a középiskolába és Út az érettségihez alprogramjaiban.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ebben az évben a Vidékfejlesztési Minisztérium 1,2 milliárd forinttal támogatja az iskolatejprogramot, amelyben 200 ezer óvodás, általános iskolás, valamint szak- és középiskolai tanuló vesz részt, és ehhez már 1,6 milliárd forintos iskolai gyümölcsprogram is társul.

A közleményben megemlítették a tavaly indított tanyafejlesztési programot, amelynek keretében idén 1,5 milliárd forintra lehetett pályázni rossz állapotú utak felújításához, a tanyasi áruk piacra jutásának segítéséhez, az állatállomány bővítéséhez, vetőmag és gyümölcsfa beszerzéséhez.

A tárca felidézte a devizahitelesek segítéséhez indított otthonvédelmi akciótervet, ebben a kormány árfolyamrögzítéssel, kamattámogatással, továbbá a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával akadályozta meg, hogy családok tízezrei kerüljenek utcára.

Hozzátették: a hajléktalan emberek ellátására átmeneti szállásokon és rehabilitációs intézményeken, otthonokon, nappali ellátást nyújtó intézményeken, valamint önkormányzati intézményeken, egyházi és civil szervezeteken keresztül a kormány 2012-ben több mint 8,2 milliárd forintot fordít.

Az összefoglaló szerint a legrászorultabbakat a karitatív szervezetek segítségével évente több mint 700 millió forinttal támogatja a kabinet. Továbbá a kormány éves szinten több mint 222 milliárd forintot fordít rászorultsági alapon a legalacsonyabb jövedelműek megsegítésére és több mint 980 milliárd forintot juttat elsősorban a gyermeket nevelő családoknak, a megváltozott munkaképességűeknek és fogyatékossággal élőknek.

A közleményben kitértek a regenerációt biztosító intézkedésekre is: az Erzsébet-programon keresztül elérhető szociális üdültetésnek és táboroknak köszönhetően több mint 100 ezer felnőtt és több mint 14 ezer gyermek pihenhetett kedvezményesen az idén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.