Ud Zrt.-ügy

Dávid Ibolya pert nyert a Kúrián

Dávid Ibolya, az MDF korábbi elnöke személyiségi jogi pert nyert a Kúrián szerdán; felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezték a korábbi jogerős, őt elmarasztaló ítéletet, és elutasították az ellene titokban készített hangfelvételek nyilvánosságra hozása miatt benyújtott keresetet.

2012.09.12 13:40MTI

Az UD Zrt.-ügy 2008 szeptemberében pattant ki, amikor Dávid Ibolya sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a birtokába került, titokban rögzített hangfelvételek tanúsága szerint közéleti szereplők megbízásából a zrt.-hez köthető személyek durván be akartak avatkozni pártja életébe, terhelő adatokat akartak gyűjteni, hogy befolyásolják az MDF tisztújítását.

Emiatt több büntető és polgári eljárás indult: a biztonságtechnikai cég elleni nyomozások azonban idővel megszűntek, Dávid Ibolya ellen pedig jogerősen polgári pereket nyertek azok, akikről a pártelnök azt állította, hogy közreműködtek az ellen irányuló akcióban. A polgári bíróságok jobbára azért adtak igazat a felpereseknek, mert Dávid Ibolya nem tudta bizonyítani állításait. 2010 végén viszont már Dávid Ibolya ellen emelt vádat az ügyészség személyes adattal való visszaélés, továbbá Almássy Kornél egykori MDF-es politikus sérelmére elkövetett kényszerítés miatt.

Idén első fokon, javarészt bűncselekmény hiányában felmentette a büntető bíróság a volt pártelnököt a vádak alól, az ügyészség fellebbezése nyomán azonban a Fővárosi Törvényszéken folytatódik az ügy.

A Kúria szerdán már a harmadik - ezúttal Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetője által indított - polgári perben semmisítette meg a Dávid Ibolyát elmarasztaló jogerős polgári ítéletet, és utasította el a felperes személyiségi jogi jogsértés miatt benyújtott keresetét.

Mészáros Mátyás, a Kúria tanácselnöke szóbeli indoklásában kifejtette: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével szemben nem minősül nyilvánosságra hozásnak, hogy Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón a Tóth János és a cégével üzleti kapcsolatban álló Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója közötti telefonbeszélgetés anonimizált leiratát kiosztotta, illetve tartalmilag ismertette. A hangfelvétel felhasználása megtörtént, ám az nem tekinthető visszaélésszerűnek, mivel Dávid Ibolya a pártját ért durva beavatkozás miatt fordult a nyilvánossághoz és a bűnüldöző hatóságokhoz is - mondta.

A Kúria tanácselnöke Dávid Ibolya ügyvédjének, Féja Andrásnak a strasbourgi emberi jogi bíróság döntésein alapuló korábbi érvelésével egyezően rámutatott, hogy a magánérdeket, a személyiségi jogok védelmét bizonyos esetekben felülírhatja a köz érdeke. Az pedig "abszolút közérdeknek minősíthető, hogy egy ilyen nyílt, durva támadás miatt a nyilvánossághoz fordul" a megtámadott parlamenti párt elnöke.


A különböző eljárásokban a Tóth János és Csányi Sándor közötti beszélgetés tényét senki nem vitatta, értelmezését azonban igen. A róla készült hangfelvétel eredete is tisztázatlan maradt, Dávid Ibolya korábban annyit mondott, hogy a postaládájában találta. A résztvevők tudta nélkül készült hangfelvétel tanúsága szerint Tóth János közölte Csányival, hogy Tombor András vállalkozó - Almássy Kornél akkori MDF-es politikus barátja, tanácsadója - felvetette: Dávid Ibolyára kellene terhelő információkat gyűjteni, és az MDF-en belül hatalmi váltás lehetséges. Erről Tóth János a különböző eljárásokban rendre azt állította, csupán félreértés volt. Dávid Ibolya 2008 szeptemberében az inkriminált felvétel tényének, tartalmának a beszélgetésben résztvevők engedélye nélkül történt nyilvánosságra hozásakor ultimátumot intézett riválisához, Almássy Kornélhoz, hogy ha nem lép vissza a pártelnöki posztért vívott harctól, és nem lépteti vissza párton belüli támogatóit, akkor további hangfelvételeket hoz nyilvánosságra. Ezután Almássy visszalépett.

A büntetőperben korábban Boross Péter volt miniszterelnök tanúként elmondta: mikor arról kérdezte Almássyt, hogy "mi ez a kétmilliárd forint, amit te hozol az MDF-be?", a fiatal politikus csak annyit mondott neki: ezt nem árulhatja el. Boross Péter, aki az 1990-es évek első felében volt titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, belügyminiszter is, a történteket tanúvallomásában sommásan akként értékelte, hogy "bűzlik ez az egész, úgy ahogy van", otromba beavatkozási kísérlet történt egy párt belső életébe.

A rendszerváltó pártként induló MDF húsz év után, 2010-ben esett ki a parlamentből, Dávid Ibolya e két évtizedből tizenegy éven át vezette a pártot, az első Orbán-kormányban igazságügyi miniszter volt, majd pedig a parlament alelnöke.

Dávid Ibolya ellen személyiségi jogi pert indított Tóth János mellett, Tombor András és Almássy Kornél is, az ő ügyükben már korábban megsemmisítette a felperesek kérelmének részben helyt adó, esetenként milliós nem vagyoni kártérítéseket is megítélő jogerős határozatokat a Kúria, és elutasította a kereseteket.

Tóth János az eset kapcsán rágalmazás miatt büntetőpert kezdeményezett Debreczeni József közíró ellen, aki egy cikkében azt fejtegette: az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen információszerzés céljából. A kerületi bíróság első fokon kimondta Debreczeni bűnösségét, ám a Fővárosi Ítélőtábla felmentette őt - részben azzal, a strasbourgi emberi jogi bíróság döntésein alapuló indoklással, hogy közérdek fűződik az ilyen jellegű ügyek feltárásához.

Az UD Zrt. a magyar állam ellen 1.8 milliárd forintos kártérítési pert indított, amelyben idén tavasszal megegyezés született több mint negyedmilliárd kifizetéséről a cég részére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.