A Magyar Élet Menete című rendezvény

Morvai Krisztina: harmadik világbeli ország vagyunk

Morvai Krisztina szerint harmadik világbeli országgá lettünk; a Jobbik európai parlamenti képviselője szombaton Veszprémben, a párt által szervezett Magyar Élet Menete című rendezvényen példaként említette, hogy a legszegényebb országokat jellemzi a gazdasági migráció.

2012.09.08 15:00MTI

Az is tipikus harmadik világbeli jelenség, hogy nincs önálló gazdaságunk, tömeges a bűnözés, elhatalmasodik a korrupció, hogy a közpénzek, termőföldek elosztása átláthatatlanul történik, és a politikai elit büntetlen maradhat a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése ellenére is - mondta Morvai Krisztina.

A politikus arra is kíváncsi lenne, a Fidesz miként tudja megmagyarázni azoknak az embereknek, akik 2006. október 23-án ott voltak a központi ünnepségen, és menekülniük kellett, "hogy Gyurcsány, a szemkilövető szabad, hogy Gergényi, aki a műveleteket vezényelte, szabad, hogy Demszky, aki kitüntette, szabad és egyébként Budaházy Gyuri például házi őrizetben van?".

Az EP-képviselő a beszédét azzal zárta: a látszat és valóság különbsége miatt mennek utcára; nem akarnak részesei lenni a színjátéknak.

A Jobbik rendezvénye előtt pár perccel az út túloldalán antifasiszta fiatalok jelentek meg, kezükben egy antifasiszta szimbólumos zászlóval, és szóváltásba keveredtek a Jobbik rendezvényére érkezőkkel. A rendőrség néhány perc alatt az antifasiszta fiatalokat az út széléről a közeli lakótelepre terelte.

Az egyik fiatalember az MTI-nek azt mondta: olyan emberek ők, akik nem értenek egyet a szélsőjobboldali eszmékkel és a rasszizmussal; és itt csak találkoztak. A kilenc fiatalembert a készenléti rendőrség tagjai igazoltatták.

Morvai Krisztina beszéde után a mintegy 150 ember végigvonult Veszprém belvárosán, majd megállt az MKB Veszprém 2009-ben meggyilkolt román kézilabdázója, Marian Cozma emlékére állított táblánál, ahol Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke mondott beszédet, hangsúlyozva, hogy a "magyar élettér egyre jobban beszűkül".

Szerinte a magyar igazságszolgáltatás csődjére mutat rá, hogy ezek a gyilkosok nem kapták meg mind a mai napig azt a büntetést, amit megérdemelnének. "Mert mi, a Jobbik részéről úgy gondoljuk, hogy aki aljas szándékból követ el gyilkosságot, az igenis halálbüntetést érdemel" - fogalmazott.

A demonstrálók mécseseket helyeztek el az emléktáblánál, majd az Óváros térre vonultak, ahol Vona Gábor pártelnök beszédében kijelentette: a Jobbikot rasszistáknak tartják, holott "sajátunkként, magyarként szerettük Marian Cozmát, szerettük ezt a román sportolót, mert ő ebben az országban értéket teremtett".

"Azért tüntetünk, mert szeretnénk életben maradni" - indokolta a Magyar Élet Menetét a pártelnök. A lét minimális feltételéhez szerinte az államnak megfelelő egészségügyet, munkalehetőséget és biztonságot kellene biztosítania, de ezek a feltételek ma nem teljesülnek - hangoztatta.


Az IMF "nem egy jótékonysági intézmény"; "ez egy gyarmatosító szerv, ez egy nemzetközi uzsorás, ez egy nemzetközi pilótajátékot játszó uzsorás, amelyik abból él, abból gazdagszik, abból zsírosodik, hogy magatehetetlen államok élére juttat korrupt politikai vezetőket, és rajtuk keresztül kiszívja a szerencsétlen államokat, köztük nagyban Magyarországot is" - vélekedett Vona Gábor.

Hozzátette: az IMF-et várják, bátorítják az MSZP politikusai is; "amikor az IMF diktátumait olvassuk, akkor az MSZP programját olvassuk: a nyugdíjak csökkentését, a nyugdíjkorhatár emelését, megszorításokat, elbocsátásokat, újabb adónemeket és a bankok megsegítését".

Vona Gábor szerint szükség van erre a menetre "a magyar-cigány együttélés problematikája" miatt is; "az elmúlt huszonkét évben nem hogy javult volna bármilyen szempontból a helyzet, hanem most már azt tudom mondani, hogy szinte kilátástalanná vált".

Véleménye szerint már nem az a kérdés, hogy akarja a társadalom integrálni a cigányságot, hanem hogy akar-e a cigányság integrálódni. Úgy vélte, "maga a káosz több pozitívumot hozott volna ebbe az országba, mint az, hogy huszonkét évig elvileg, úgymond alkotmányos rend volt. Ez az alkotmányos rend egy leple volt a lopásnak, leple volt a korrupciónak".

Végül kifejtette: "azért nincs elszámoltatás Magyarországon, mert a Fidesz nem akarja magát elszámoltatni"; "az elmúlt huszonkét év örök és gyomorforgató alkuja a háttérben, hogy a Fidesz és az MSZP és nagypolitikai oldalak a háttérben a lopásról, a korrupcióról mindig szépen megegyeznek".

A Jobbik tüntetése előtt Veszprém megyei szervezetek, közöttük pártok képviselői félpályás útlezárással tiltakoztak a városba vezető utak mentén a megyeszékhelyre meghirdetett rendezvény ellen. A megmozdulást a Világos Veszprémért Mozgalom hirdette meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.