Korábbi tájékoztatás

KIM: a hivatalos azeri levél alapos garanciának tekinthető

Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át az örmény katonatársát meggyilkoló Ramil Sahib Safarov ítéletét.

2012.09.03 16:17MTI

Ehelyett annak végrehajtását közvetlenül folytatja; a hivatalos azeri levél tartalma pedig alapos garanciának volt tekinthető - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel, a Demokratikus Koalíció (DK) sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva. Molnár Csaba, a DK alelnöke hétfőn arról beszélt, pártja szerint bizonyíthatóan Orbán Viktor kormányfő a hibás az azeri baltás gyilkos szabadon engedéséért, mivel tudatosan nem kért megfelelő garanciát arra, hogy Azerbajdzsánban eltekintenek a kegyelemtől.
 
A KIM közleményében kifejtette: Azerbajdzsán az ENSZ Biztonsági Tanácsának kétharmados többséggel megválasztott tagja, az Európa Tanács és több más nemzetközi szervezet tagja, számos nemzetközi egyezmény aláírója, így az ország igazságügyi minisztériumának hivatalos levelében foglaltak alapos garanciának tekinthetőek.
 
Felidézték, hogy az azeri igazságügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Magyarországon meghozott büntető ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető, az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt pedig legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. 

Az azeri szaktárca arról is tájékoztatta a KIM-et, hogy Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján - emlékeztettek. A KIM hozzáteszi, hogy a vonatkozó nemzetközi egyezmény szerint az átszállítás után a büntetés végrehajtására a végrehajtó állam joga irányadó, és egyedül ez az állam illetékes a megfelelő döntések meghozatalára.

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal. 

Vasárnap Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, Vilayat Guliyevet, és diplomáciai jegyzéket nyújtott át neki, tájékoztatva őt, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli Azerbajdzsán lépését, azt, hogy amnesztiában részesítette Safarovot. Orbán Viktor hétfőn újságíróknak azt mondta, Magyarország eddig is a nemzetközi jogi eljárásrendet követte az azeri kiadatási ügyben, ezután is ezt teszi, és nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ennek nyomán kialakult vitának: "higgadtan és nyugodtan vesszük ezt tudomásul".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.