Nem számoltak a következményekkel

Azeri kiadatás - Szili Katalin: súlyos nemtörődömség volt

Szili Katalin szerint különösen érthetetlen, súlyos nemtörődömség volt a magyar állam vezetői részéről, hogy nem számoltak a Magyarországon elítélt azeri baltás gyilkos kiadatásának következményeivel.

2012.09.01 23:30MTI

A Szociális Unió elnöke, volt házelnök az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy az örmény nép történelmi sorsában és kultúrájában a magyarság rokonának tekinthető, magyarként pedig köszönettel tartozunk mindazokért az értékekért, amelyekkel a köztünk élő örménység gazdagította nemzetünket.

A politikus különösen megmagyarázhatatlannak tartaná a történteket, ha a kiadatás esetleg egy gazdasági megállapodás részét képezi, ezért a helyzet mielőbbi, valós tisztázására, továbbá a magyar és az örmény nép "megrendült viszonyának" gyors és egyértelmű rendezésére szólítja a kormányt. "Az örmény nemzetiség közösségünk államalkotó része" - fogalmazott Szili Katalin. Kiemeli azt is, hogy a közös keresztény kulturális gyökerek is közrejátszottak abban, hogy hosszú évszázadok alatt a magyarság is befogadójává vált a hazáját elhagyni kényszerülő örményeknek, akik döntő része "megbecsült, híres tagjává vált nemzetünknek".

Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban jelentette be, hogy Örményország megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, miután az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt, és büntetését eddig Magyarországon töltő azeri Ramil Sahib Safarov pénteken Azerbajdzsánba érkezett, és elnöki kegyelemmel azonnal kiszabadult.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.