Azeri kiadatás

KIM, Külügyminisztérium: Magyarország tiszteletben tartja Örményországot

Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait - áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott közleményében.

2012.09.01 15:40MTI

Jelezték ugyanakkor, Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja.

A közlés szerint Magyarország a 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján járt el.

A két tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el az ügyben. "Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el" - írták a közleményben.

A történtek előzménye, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban közölte: Örményország péntektől megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, miután az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt, és büntetését eddig Magyarországon töltő azeri Ramil Sahib Safarov pénteken Azerbajdzsánba érkezett, és elnöki kegyelemmel azonnal kiszabadult.

Safarov a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon tanult; 2004-ben megölte örmény katonatársát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában. Ezért a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, és a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A KIM az MTI-vel pénteken azt közölte: Safarov Azerbajdzsánban folytatja büntetésének letöltését, ezért átszállították a kaukázusi országba.

Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonatisztet azonban Bakuba érkezése után Ilham Aliyev államfő rögtön kegyelemben részesítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.