Adatvédelmi hatóság

Tízmilliós bírság ingatlanportálok üzemeltetőinek

Jogellenes adatkezelés miatt a törvény szerint kiszabható legmagasabb, tízmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte két, ingatlanhirdetésekkel foglalkozó internetes oldal üzemeltetőjét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

2012.08.06 13:27MTI

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a hatóság megállapította a Weltimmo S.R.O., a www.ingatlandepo.com éswww.ingatlanbazar.com honlapok üzemeltetőjének felelősségét, emberek széles körét érintő, jogellenes adatkezelés miatt.

A bírság összegének megállapításakor figyelembe vették a kötelezett gazdasági súlyát, visszaélésszerű eljárását és rosszhiszeműségét, valamint azt a tényt, hogy az eljárás során az nem működött együtt a hatósággal. A határozat a Fővárosi Törvényszéken támadható meg - írta a NAIH.

Hozzátették: az érintett honlapok adatkezelése kapcsán 2012 januárja óta húsz panaszbeadvány érkezett a hatósághoz. A honlapon az érintettek 30 napig ingyenesen, azt követően ellenérték fejében helyezhettek el ingatlanhirdetést. A panaszosok a személyes adataikat is tartalmazó hirdetéseket viszont sem az ingyenes időszak alatt, sem azt követően nem tudták törölni.

A honlapon az adatok törlésére eleve nem volt lehetőség, de a felhasználók határozott nyilatkozata ellenére sem tettek eleget a törlési kérelmeknek. A törlési kötelezettségnek a honlap a legtöbb esetben éveken át nem tett eleget. Ez az eljárás sérti az adatvédelmi szabályokat - szögezte le a NAIH.

A hatósághoz érkezett 20 beadvány, és az új adatvédelmi szabályozás hatálybalépése előtt, korábban is kapott az adatvédelmi biztos irodája 43 panaszt az említett honlapok mindenkori üzemeltetője ellen. A NAIH megállapította, hogy a vállalkozás az emberek széles körével szemben nem tartotta be az adatvédelmi követelményeket.

A bírság kiszabásakor figyelembe vették az érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát, ismétlődő jellegét és gyakoriságát, a jogsértő állapot időtartamát, valamint azt is, hogy többszöri felszólítás és más hatóságok intézkedései ellenére sem vezettek be az adatvédelmi követelményeknek való megfelelő gyakorlatot. Figyelembe vették továbbá, hogy az eljárás megindítása óta is folyamatosan érkeznek újabb panaszbeadványok, ami azt jelzi, hogy a vállalkozás a korábbiaknak megfelelően, adatvédelmi szempontból jogellenesen folytatja tevékenységét - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.