Gyurcsány terve összedőlni látszik

Nagy bajban Gyurcsány Ferenc

A demokratikus ellenzék egyre szorosabb együttműködése helyett továbbra is széthúzó politikát folytató ellenzéki pártokat láthatunk, ráadásul hamarosan vádat emel a Főügyészség a sukorói telekcsere ügyében hivatali visszaéléssel, illetve hűtlen kezeléssel gyanúsított Gyurcsány Ferenc és társaival szemben.

2012.07.11 07:54CéG.

Miközben szívhez szóló videóban a melegek házassága és örökbefogadása mellett érvelt Gyurcsány Ferenc, egyre inkább szorul a hurok a volt miniszterelnök körül. Egyrészt politikai szinten nem áll túl jól a szénája a DK-elnöknek, másrészt az igazságszolgáltatás is a nyakában lohol. A sukorói majdnem biznisz komoly presztízsveszteséggel járhat, azonban ennél komolyabb problémát jelenthet számára az az elszigetelődés, ami az elmúlt néhány napban csúcsosodott ki.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak adott interjújában nem kertelt: kizárta a szövetségkötést a Demokratikus Koalícióval. Ráadásul még különböző jelzőkkel is megajándékozta Gyurcsányékat, ami egyértelművé teszi: ellentétük jóval erősebb az Orbán-ellenességüknél. Márpedig a négy ellenzéki párt közül a demokratikus ellenzék eleve kizárta a Jobbikot, az LMP pedig láthatólag saját magát, így nagyjából ott tartunk, hogy maradt az MSZP és a DK, meg néhány 1 százalékos sem képviselő parlamenten kívüli erő.

Csakhogy az MSZP-ben sem ülnek karba tett kézzel. Nemrég derült ki, hogy a háttérben Mesterházy Attila átfazonírozása zajlik. Mégpedig gőzerővel. A cél egyértelmű: fiatalosabbá tenni az egész pártot, és vele együtt Mesterházyt, akivel a jelek szerint miniszterelnök-jelöltként számolnak. Ez pedig nem eredményezhet más, mint a DK, azaz Gyurcsány teljes elszigetelődését. Az LMP nem kér belőlük, az MSZP önálló jelöltet indít. Mi marad ezután a Demokratikus Koalíciónak? A Milla? És néhány más civil kezdeményezés? Néhány száz-ezer szavazat? Az még a parlamenti küszöb átugrásához is kevés, nemhogy a Fidesz legyőzéséhez.

Gyurcsány Ferenc elszámolta magát. Abban a hitben élt, hogy a balliberális oldalon megkerülhetetlen. Hogy nincsen utána élet. Volt mire alapozni, hiszen mégiscsak legyőzte Orbán Viktort, csúcsteljesítményre futtatta a szocialistákat, és irányította az egész baloldalt. Az élet azonban megy tovább, Gyurcsány továbbra is a pályán kocog, de a 10-es mezt elvették tőle. Szűkülő mozgástere még egy választási pofont nehezen viselne el. Nem feltétlenül ő, egyszerűen a politika működik így. A vesztesekből ritkán kérnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.