Elemzés

Political Capital: a szocialisták szerint nekik kedvezne a kötelező választás

A Political Capital elemzése szerint azzal, hogy az MSZP kötelezővé tenné a szavazást a választásokon, a saját érdekei szerint kívánja "átszabni" az új választási rendszert, úgy gondolják ugyanis, hogy többen voksolnának rájuk. Az elemző intézet szerint azonban a választók nem honorálnák a szavazási kötelezettséget.

2012.06.20 16:03MTI

A Political Capital az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a kötelező szavazás az ellenzéki párt válasza arra, hogy a kormánypárt a választójogot előzetes regisztrációhoz kötné. A szocialisták abban bíznak, ha kötelezővé teszik a szavazást, akkor a "berendelt" szavazók nagyobb arányban választanak majd ellenzéki pártokat.

Mind a kormánypárt, mind az ellenzéki párt terve bizonytalan, illetve a szavazótábor elkötelezettségét tekintve a Jobbik "komoly versenytárs" - mutattak rá.

A Political Capital szerint a kötelező szavazással az MSZP "nem véletlenül most állt csak elő", 2009-ben például aligha támogatták volna. 2010-ben pedig, ha kötelező lett volna a szavazás, a Fidesz minden bizonnyal még több szavazatot kapott volna.

Kiemelték: nem gondolják, hogy a szocialisták komolyan hinnének abban, hogy a kétharmados többséggel szemben keresztülviszik a javaslatukat, mindössze az előzetes regisztrációval kívánnak szembemenni. A kötelező szavazással azonban az ellenzéki párt kerülne nehéz helyzetbe, hiszen valaminek a kötelezővé tétele nem pozitív üzenet, ha pedig a választásról távolmaradást nem szankcionálják, akkor kérdés, hogyan érvényesíthető a kötelező részvétel.

Az intézet az elemzésében megállapította: sem a választójog regisztrációhoz kötése, sem a kötelező választási részvétel esetén nem világos, miért növelnék ezek az intézkedések a választói tudatosságot, aktivitást és felelősséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.