"Beragad" az infláció

Gyurcsány: ez a "leszakadás, a töpörödés és az elszegényedés" költségvetése

Gyurcsány Ferenc szerint a 2013-as költségvetés a nyilvánosságra hozott javaslat szerint a "leszakadás, a töpörödés és az elszegényedés" költségvetése. A Demokratikus Koalíció elnöke erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt.

2012.06.18 13:49MTI

Hozzátette: a kormány az elmúlt két év gazdaságpolitikáját folytatja a jövő évi költségvetéssel is, amelynek hatására azonban Orbán Viktor és Matolcsy György reményeivel ellentétben legfeljebb stagnálni, de inkább csökkenni fog a gazdasági növekedés és csökkenni fog a foglalkoztatás, a fogyasztás és a reálbérek is, ráadásul magas, 4-5 százalékos szinten "beragad" az infláció. Ezzel pedig az ellenzéki politikus szerint a kormány "kevesek jelenéért beáldozza sokak jövőjét".

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a beruházások annak ellenére csökkennek 2013-ban, hogy ezek lehetnének a növekedés "motorjai". Szerinte ennek legalább két oka van: egyrészt a kormány Európai Unióhoz való viszonya, amellyel az EU centruma helyett az unió perifériája felé vezeti az országot és ez elriasztja az unió tagállamaiból érkező befektetőket. A másik ok pedig a vállalati- és bankszektort sújtó "súlyos túladóztatás" fenntartása.

Elmondta azt is: a fogyasztás növelhetné még a gazdaságot, de ez sem fog növekedni, mivel a kormány befagyasztja a béralapot a közszférában és a családtámogatásokat, magas az infláció, valamint 2013-ban összesen 502 milliárd forintnyi fogyasztási típusú adót vet ki a lakosságra.

A DK szerint a jövő évi költségvetés 4 nagy vesztese az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátások és az önkormányzatok.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a DK szerint a kormány politikája helyett átfogó, mély és radikális gazdaságpolitikai fordulatra van szükség és Magyarországot a német vezetéssel formálódó európai uniós centrum irányába kellene vezetni. Emellett az ellenzéki párt megszüntetné a "büntető jellegű extraadókat" is, helyettük pedig 30 százalék körüli mértékű új személyi jövedelemadó-kulcsot vezetne be az évi 6-8 millió forintos jövedelem felett, különadót vetne ki az 50-100 millió forint feletti személyes vagyonokra és örökösödési illetéket az 50-100 millió forintnál nagyobb hagyatékokra. A DK azt javasolja továbbá, hogy az egészségügyi biztosítottak, a betegek átlátható módon részt vállalhassanak a gyógyítás állam által nem bírt költségeiből. Végül a DK azt is szeretné, ha az oktatásra a jelenleginél többet költenének a költségvetésből.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc reagált a jegybanktörvény új módosítására is. Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője vasárnap az MTI-nek adott nyilatkozatában jelentette be, hogy a kormány a héten terjeszti a parlament elé a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítására tett új javaslatát; a jelenleg a Ház előtt fekvő jegybanktörvény-módosítást pedig a kabinet visszavonja.

Gyurcsány Ferenc szerint ezzel a lépéssel Orbán Viktor a tavaly ősz óta zajló vitában meghátrált és elfogadta, hogy igenis biztosítani kell a jegybank függetlenségét. Hozzátette: ha ezt korábban belátja, akkor már megkezdődhettek volna a tárgyalások az IMF-el és ezzel az ország is sokkal jobban járt volna. Emlékeztetett rá, hogy az MNB számításai szerint évi 100-150 milliárd többletkiadást jelent, hogy a kormány még nem állapodott meg az IMF-el.

A DK elnöke szintén kérdésre válaszolva reagált arra is, hogy a korábbi előzetes közlésének megfelelően megindította az Európai Bizottság a Magyarország elleni két kötelezettségszegési eljárást az Európai Unió Bíróságánál a bírák kötelező nyugdíjazásának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlensége állítólagos megsértésének ügyében. Ezt hétfőn közölte az unió luxembourgi székhelyű legfőbb bírói testülete. Gyurcsány Ferenc elmondta: egyetért Orbán Viktorral abban, hogy az unió tagállamaival szemben összesen több száz ilyen eljárás van folyamatban és természetes a tagállamok és az unió jogrendje közötti vita, ezeknek "tisztességesen a végére kell járni."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.