67 évet élt

Elhunyt Varga Csaba animációs filmrendező

Elhunyt Varga Csaba Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a Varga Stúdió társalapítója.

2012.06.15 16:48MTI

A nemzetközileg elismert művészt 67 éves korában pénteken érte a halál - közölte az MTI-vel Sztilkovics Szávó, a Varga Stúdió egykori gyártásvezetője. Varga Csaba első hivatalosan jegyzett filmje, az Időben elmosódva 1977-ben készült. A szél című alkotását 1998-ban Krakkóban a filmtörténet legjobb 10 animációs filmje közé sorolták. Fontosabb munkái közé tartozik még az 1980-ban készült Ebéd, az Auguszta etet 1984-ből, az 1987-es Szekrénymesék és az 1999-ben született Don Quijote. 

Animációs filmes munkássága mellett festészettel, költészettel, szobrászattal és zeneszerzéssel is foglalkozott, valamint több könyvet írt és tanított. 2003-ban elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend Arany Érdemkeresztjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.