Választási szövetséget is elképzelhetőnek tartanak

A DK a "jövőbeli közös kormányzás alapjai"-ról

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint már idén nyáron megkezdődhetnek a szakértői egyeztetések az általuk demokratikusnak tartott ellenzéki erők, az MSZP, az LMP és a DK között, a három párt pedig később olyan politikai együttműködésbe foghat, amelynek a vége választási összefogás lehet.

2012.06.13 14:56MTI

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány már félidőben megbukott, ezért a demokratikus ellenzéknek nem a kabinet leváltását kell megszerveznie, hanem a "jövőbeli közös kormányzás alapjait" kell megteremtenie.

Emlékeztetett arra, hogy körülbelül két héttel korábban azt javasolták az MSZP és az LMP frakcióvezetőjének, kezdjenek egyeztetést a DK szerint a választások tisztaságát veszélyeztető kormányzati intézkedésekkel szembeni fellépésről.

Elmondta, hogy a szocialista Mesterházy Attila jónak tartja a kezdeményezést, amelyhez az MSZP csatlakozni is kíván; a szocialista frakcióvezető első körben szakértői egyeztetésre tett javaslatot, miközben további témákat is felvetett a médiaszabályozás, a gazdasági növekedés beindítása, a munkahelyteremtés és a regionális egyenlőtlenségek csökkentése kapcsán.

Az LMP azt írta, hogy a DK által javasolt kérdésben teljes a demokratikus ellenzéki pártok egyetértése, és miután jelenleg is szorosan együttműködnek a parlamentben, nincs szükség külön egyeztetésekre - ismertette Jávor Benedek levelét, hozzátéve, hogy az LMP frakcióvezetője szerint ugyanakkor más konkrét ügyekben tárgyalhatnak.

A DK elfogadja a szakértői egyeztetés ötletét és a szocialisták által felvetett újabb témákat - mondta Molnár Csaba, aki az MSZP-nek írt válaszlevelében már javaslatot is tett a konkrét helyre és időpontra. Ezt egyelőre nem akarta elárulni, de annyit elmondott, hogy még a nyáron megkezdődhetnek a megbeszélések. Az LMP-t arra kérte, hogy a szocialisták által ajánlott négy kérdésről szóló egyeztetésben vegyenek részt.

Az ügyvezető alelnök az mondta, Mesterházy Attila és Jávor Benedek levelei alapján úgy gondolják: "ez egy igazi ellenzéki együttműködés kezdete lehet".

Arra a kérdésre, hogy az LMP válasza alapján mire alapozza ezt, azt felelte: Jávor Benedek is arról írt, hogy az együttműködés hívei, de a felvetett témában a parlamenten belül akarnak együttműködni. A Mesterházy Attila által javasolt kérdésekben viszont mindhárom párt közösen léphet fel - értékelte.

Molnár Csaba szerint matematikai értelemben az MSZP-nek, az LMP-nek és a DK-nak már több támogatója van, mint a kormányoldalnak, ezért most az a dolguk, hogy ezt a technikai többséget választási többséggé alakítsák. Ma már nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor rendszerének leváltására csak együtt képesek a demokratikus ellenzéki pártok - jelentette ki a politikus, aki kérdésre válaszolva azt mondta: amint véget érnek a három párt közötti szakértői egyeztetések, elindulhat a politikai együttműködés, amelynek a vége "azt hiszem egy választási összefogás és egy választások utáni közös kormányzás" lehet majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.