"Visszaélések gyanújával kísért"

Továbbra sem hagyja békén a földalapkezelőt az LMP

Újabb adatokat kér a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) Szabó Rebeka: az LMP országgyűlési képviselője ezúttal a tavaly október óta bérbeadásra meghirdetett, de hirtelen visszavont vagy eredménytelen pályázattal zárult állami földek sorsát akarja tisztázni.

2012.05.30 14:13MTI

Az LMP sajtóosztálya az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azzal magyarázta Szabó Rebeka kérését, hogy a tapasztalatok szerint "nem csak eredményes pályázaton nyerheti el egy-egy Fidesz-közeli zöldbáró egy egész falu családi gazdálkodói elől a környékbeli földeket".

Felidézték azt is, hogy mivel "a visszaélések gyanújával kísért" állami földbérletpályázatok nyilvánossága érdekében korábban kért adatok kiadását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet visszautasította, Szabó Rebeka és frakciótársa, Schiffer András bírósági úton próbál érvényt szerezni az átláthatóságnak, és lehetőséget biztosítani a gazdálkodóknak a nyertes pályázatok megismerésére.

Szabó Rebeka április végén jelentette be, hogy pártja vizsgálatot kér az állami földbérletek ügyében, és feljelentést tesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja közölte: nyílt levéllel fordulnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, valamint az Állami Számvevőszék elnökéhez, továbbá a legfőbb ügyészhez, és kérik őket, folytassanak rendkívüli vizsgálatot az állami földbérletek ügyében.

A földalapkezelő akkor úgy reagált: az LMP által kifogásolt haszonbérleti pályázatok lebonyolítása megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, a kormányzat által jóváhagyott eljárásrendeknek és az annak részét képező haszonbérleti pályázati feltétel- és értékelési szempontrendszernek is. A Vidékfejlesztési Minisztérium is azt közölte, hogy szakszerűen végzi munkáját a nemzeti földalapkezelő.

Néhány napja az MSZP nyilvánosságra hozta az állami földhaszonbérleti pályázatok bírálati szempontjait, amit az NFA a hatályos jogszabályok megsértéseként értékelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.