Névjegyátírás félidőben

Íme, Orbán "új emberei"

Két esztendő nem a világ, a ciklus felénél azonban mégis nagy átalakítás zajlott le az Orbán-kormány háza táján. Új arcok és új nevek nem fogják ugyan összezavarni a honpolgárt: pusztán annyi történt, a kormányfő kissé megkeverve a lapokat, új leosztással boldogította a politika iránt érdeklődőket.

2012.05.30 12:30CéG.

Egyet érdemes a legelején leszögezni: a rendszerváltás óta nem volt még olyan kormánya Magyarországnak, ahol két évig mozdulatlan maradt volna a személyi összetétel. A félidőben azonban eljött a váltás ideje, és Orbán elegánsan úgy fogalmazott, többen amúgy is csak két évre vállalták el a munkát. Retorikailag tökéletes, bár összességében nem annyira hihető szavak ezek. De lássuk, mi motiválhatta a miniszterelnököt?

Egyes vélemények szerint Orbán Viktor nem szereti a vetélytársakat saját portáján belül, és mintha ennek a problémának a rendbetétele is meghúzódna a döntések hátterében. A finomhangolásnak tűnő átalakítás arra enged következtetni, hogy a személycserék meghiúsíthatják azokat a törekvéseket, mely erős(ebb) politikai háttérország kialakítását tennék lehetővé. A kormányfő hozzáállása nem újkeletű, ne feledjük: Orbán az egyetlen számottevő politikus, aki a rendszerváltás óta folyamatosan jelen van a politikai életben, sőt, formálja is azt. A Fideszen belül még egyértelműbb a helyzet, a párt megalakulása óta egyetlen potenciális rivális sem tudta kinőni magát.

Talán egyetlen kisebb vereségét a köztársasági elnöki csere jelentette számára. Orbán tőle jobbra állóként definiálta a leendő utódot, csakhogy kiszemeltje, Kövér László hajthatatlan volt, ráadásul nyilatkozataival ki is vette az irányítást a kormányfő kezéből. A kormányátalakításnál azonban nem volt hasonló gond, mint Orbán fogalmazott, amit eltervezett, végre is hajtott.

Az eredmény pedig egy kisebb sorcserével ért fel. Egyetlen új nevet sem találhatunk a listán, ami azt is jelzi, nem új arcokra volt szükség, hanem pusztán finomhangolásra. Lázár beemelése az exfrakcióvezetőnek komoly előrelépés, de egyben stigma is, hiszen Orbán végrehajtója nem jelenthet a jövőben új irányt a párt vezetésében. Rogán visszatérése kettős eredménnyel járhat, kétségtelenül a Fidesz egyik legkedveltebb politikusa, a bulvár imádja, azonban a párton belül sokan nem lelkesednek személyéért.

Szócska Miklós maradása politikatörténeti siker, az egészségügy élén – igaz csak államtitkári pozícióban – nagyon rég nem ért meg ennyit politikus. Matolcsy pedig mint ”jobb kéz”, továbbra is élvezi a bizalmat, és egyértelműen mutatja: a különutas gazdaságpolitikát nem adja fel a kormány. A szocialista időkből megtudhattuk, egyetlen csillag hány és hány pozícióban képes megállni a helyét. A finomhangolások után reménykedhetünk abban, hogy az Orbán-kabinetben nem találkozhatunk majd a Lamperth-jelenséggel (belügyminiszteri, önkormányzati és területfejlesztési miniszter, szociális és munkaügyi miniszter is volt) és a szakértelem továbbra is számítani fog a pozíciók kiosztásánál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.