Felelevenedő régi népszokások

Pünkösdi "mavagyonolás" a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban

Rendhagyó pünkösdi programot rendeznek vasárnap a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol félezer motoros ügyességi versenyeken dönti el, hogy ki kapja meg közülük a pünkösdi király címet.

2012.05.22 08:41MTI

Páll István, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a régi népszokásokat felelevenítő rendezvény 10 órakor kezdődik. A gyülekezés után elsőként a Margaréta Néptánccsoport tagjai mutatják be a valamikori "pünkösdi mavagyonolást", a királynéjárást.

A Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja... rigmus elhangzása közepette végeznek termékenységi varázslást a lányok, járnak portáról portára és kívánnak bő és kiváló kendertermést a háziaknak. Királynőjüket magasra emelve, kiabálva fogalmazzák meg óhajukat, miszerint "Ekkor legyen kendtek kendere!"

Ebéd után pedig következik a pünkösdi királyválasztás, nem akármilyen körülmények között - emelte ki az igazgató. A nyírtéti motoros klub mintegy félezer tagja lepi el a skanzen faluközpontját, ahol ügyességi versenyen döntik el, ki üljön közülük a képzeletbeli trónra. A koronával együtt a hagyományoknak megfelelően legénybírói cím is dukál, a fiatal fiúk vitás kérdéseiben dönthet egy éven át a kiváltságot kapó nyírségi pünkösdi király.

A mavagyonolás és a látványos motoros viadal mellett minden korosztály tagjai megtalálják majd a nekik legjobban tetsző programot a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, a legkisebbek például a Burattino Bábegyüttes vásári komédiáján izgulhatnak, míg a nagyobbak kézműves foglalkozásokon készíthetnek különböző tárgyakat maguknak és szeretetteiknek.

Népi ünnepi gasztronómiai bemutató és kóstoló is lesz, illetve szekerezhetnek, lovagolhatnak, sőt íjászkodhatnak is a skanzenbe kilátogatók pünkösdvasárnap Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.