Taktaközi mutyi

Tíz év börtönt kapott a "szocpolcsalási" ügy elsőrendű vádlottja

Tíz év börtönbüntetésre ítélte a taktaközi "szocpolcsalásként" elhíresült büntetőügy elsőrendű vádlottját kedden első fokon a Miskolci Törvényszék. Az ügynek kétszáznál is több vádlottja van, többségüket a Horváth Mária vezette bírói tanács bűnösnek találta.

2012.04.03 21:52MTI

Az ítélet rendelkező részének a felolvasása több mint másfél órát vett igénybe, azt állva hallgatták meg a vádlottak, védőik és a jelenlévő újságírók.

Csanádi Béla elsőrendű vádlottat - a szerencsi építési hatóság volt vezetőjét - 2 rendbeli, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás, 14 rendbeli, bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, 3 rendbeli, bűnsegédként elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, 25 rendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés, 38 rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, továbbá hivatalos személy által, fontosabb ügyben, kötelességszegéssel megvalósított vesztegetés bűntettében találta bűnösnek a Miskolci Törvényszék.

Az összesen 202 vádlottat felvonultató büntetőügyben az elsőrendű vádlottat a bíróság - a tíz év börtönbüntetés kiszabása mellett - tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és a férfi kétmillió forintos pénzbüntetést is kapott.

A másodrendű vádlottat 2 év, a harmadrendű vádlottat 9 év börtönre ítélték. A negyedrendű vádlott 7 év, az ötöd- és a hatodrendű 4-4 év, a hetedrendű 3 év, a nyolcadrendű 2 év, a kilenc- és a tizedrendű vádlott 4-4 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Emellett valamennyiüket eltiltották a közügyektől, és pénzbüntetést is fizetniük kell.

A csaknem két évvel ezelőtt kezdődött elsőfokú eljárásban a vádlottak között voltak pénzintézeti dolgozók, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalkozók is.

Az úgynevezett felhajtók annak idején nagycsaládosokat kerestek meg, hogy az azok lakáshoz jutását segítő állami támogatást megszerezzék. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, és közbenjártak annak érdekében, hogy a bank elfogadja a kérelmeket. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege 450 millió forintra tehető.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón összesen 43, kettő-négy lakásos társasházat építettek fel, s bár azok később lakhatatlannak bizonyultak, az építési hatóság kiadta a lakások használatbavételi engedélyét.

A törvényszék a hivatalukkal visszaélőkre általában letöltendő, az "építtetőkre" felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, az érintettek nagy részét viszont felmentette a vádak alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.