Enyhül a szorítás?

A kohéziós keret csökkentésével büntetne az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy nem a kohéziós pénzek visszatartását, hanem a keret csökkentését javasolta Magyarország esetében.

2012.03.08 16:39MTI

Miután az Európai Bizottság január 11-i előterjesztése alapján az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa január 24-én úgy vélte, hogy Magyarország nem teljesítette a tanács korábbi ajánlásait olyan intézkedések megtételére, amelyek alkalmasak az államháztartási hiány csökkentésére a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá, az Európai Bizottság február 22-én javasolta a tanácsnak a Kohéziós Alap 2013. január 1-jén életbe lépő kötelezettségvállalásaiból 495.184.000 euró felfüggesztését jövő év január elsejétől. Ezt lehetővé teszi az EU-beli túlzottdeficit-eljárás tavaly őszi módosítása és fölerősítése.
   
A bizottság javaslatáról várhatóan március 13-án szavaz az EU miniszteri tanácsa. Ám ha elfogadja a bizottság javaslatát, az sem jelenti már jóváhagyott vagy szerződött összegek visszatartását, egyetlen már jóváhagyott vagy szerződéssel fedezett beruházás esetében sem kell tartani a kalkulált EU-támogatás megvonásától.
   
"A jövő évi elkülönítésből (allocation) javasoltuk 495,2 millió euró felfüggesztését" - mondta az EU regionális ügyekért felelős biztosának szóvivője, Ton van Lieroop. Ezzel értésre adta, hogy a transzeurópai közlekedési hálózatok és a környezetvédelem fejlesztésére szolgáló Kohéziós Alap előzetesen elkülönített EU-költségvetési keretét, előirányzatát csökkentik esetleg a mondott összeggel. Ez az a keret, amelynek erejéig pályázni lehet a támogatásokra.
   
A felfüggesztés a 2007–2013 közötti EU-költségvetési időszakra Magyarországnak elkülönített keret 5,7 százaléka, illetve a jövő évre még megmaradó keret 29 százaléka. A Kohéziós Alapból a 2007–2013 közötti időszakra Magyarországnak előirányzott összeg 8,6 milliárd euró, ebből a 2013-ra előirányzott összeg eredetileg 1,7 milliárd euró.
   
A szóvivő azt is elmondta, hogy Magyarország eddig a 2007-2013-as kohéziós előirányzat 71,94 százalékát kötötte le jóváhagyott, illetve szerződött beruházásokkal.
   
A magyar kormány álláspontja az, hogy a felfüggesztésre nem kerülhet sor, mert - még ha azt megszavazza is a miniszteri tanács - a kormány meg fogja tenni a szükséges költségvetési intézkedéseket, amelyek megalapozzák egy efféle döntés visszavonását, mielőtt az életbe léphetne. Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában korábban azt mondta: bár az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a hónap közepén - az Európai Bizottság korábbi javaslatának megfelelve - várhatóan azt kezdeményezi majd, hogy a következő évben függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatások egy részét, mindenki "készpénznek veheti, hogy 2013 januárjában (...) Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni".

Hogy miként döntenek az EU illetékes szervei, azt borítékolni nem lehet. Az azonban a fenti számokból bizonyosnak látszik, hogy ha a kohéziós pénzek lekötésének eddig üteme - vagyis Magyarország támogatást befogadó képessége - lényegesen nem változik, akkor ténylegesen és valójában nem lesz hiány támogatásból jövőre sem, csak kevesebb lesz, vagy egyáltalán nem lesz fel nem használt maradvány az EU-keretből.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.