Negyedével csökkentenék

Szócska: elkészült a nemzeti AIDS stratégia

Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága hamarosan elkészíti a nemzeti AIDS-stratégiát, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2015-re negyedével csökkenjen a szexuális úton elkapott HIV-fertőzések száma, illetve az AIDS-megbetegedések aránya minimum 20 százalékkal, a halálozásoké pedig 25 százalékkal mérséklődjön - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdán Budapesten.

2011.11.30 13:14MTI

Mint a sajtótájékoztatón kifejtette: a HIV-pozitív betegek több mint háromnegyede a 20-30 éves, vagyis a fiatal korosztályhoz tartozik. Az ő "megszólításukhoz" az idén sikerült megnyerniük a négy legnagyobb televízió: a Magyar Televízió, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2, valamint a két legnagyobb internetes portál: az Index és az Origo támogatását.

Az említett médiumok vállalták, hogy felületeiken a december elsejei AIDS-világnap alkalmával többször is foglalkoznak ezzel betegséggel, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Szócska Miklós kiemelte: az államtitkárság eddig hat ilyen népegészségügyi kampányt "hozott össze" kreativitással és társadalmi összefogással. Ezek közül kettőt a kommunikációs szakma oklevéllel is elismert – tette hozzá, kiemelve, hogy a jövő évtől még ezeknél is intenzívebb népegészségügyi kampányokkal készülnek.

A december elsejei AIDS-világnap alkalmából tartott rendezvényen Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi vezetője azt mondta: az idén több nemzetközi dokumentum készült az AIDS megfékezésére. A WHO globális stratégiát fogadott el, emellett európai uniós akcióterv is készült, illetve az ENSZ ebben résztvevő összes szervezete politikai deklarációt is elfogadott.

Most úgy tűnik, esély van arra, hogy ezt a világjárványt nemcsak megfékezni lehessen, hanem nagyon jelentős mértékben vissza is tudják szorítani – mondta Pusztai Zsófia. Mint megjegyezte: az újonnan regisztrált esetek száma is csökkent, a világszerte mintegy 14 millió beteg közül már mintegy 6,6 millió hozzájut a kezeléshez, ami javuló tendenciát jelent. Keletebbre viszont még mindig aggasztó a helyzet, a tendencia - fűzte hozzá, példaként említve, hogy az újonnan regisztrált esetek 90 százalékát Oroszország és Ukrajna adta.

Ebben a régióban viszont az intravénás droghasználók száma is jóval magasabb - jegyezte meg.

Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanszékvezetője kifejtette: noha Magyarországon a fertőzöttek száma csak nagyjából egynyolcada az európai átlagnak, nagy problémát jelent, hogy viszonylag későn diagnosztizálják a beteget, sokszor már csak akkor, amikor AIDS stádiumban vannak. Kiemelte, bár a magyar társadalom általában véve befogadó, a HIV-pozitívak mégis kirekesztődnek, elvesztik családi, baráti kapcsolataikat, munkahelyüket.

Magyarországon a HIV-pozitívak 24 százaléka anonim marad, nem jelentkeznek kezelésre, hiába finanszírozza azt az állam. Emellett azt is megjegyezte, hogy a fiatalok az AIDS-ről, de általában véve a nemi betegségekről is keveset tudnak. A fiatal párok 25 százaléka meddő, s ezen esetek nagy része valamilyen nemi betegségre vezethető vissza – tette hozzá.

A fiatalok tájékoztatása érdekében ezért honlapot indítanak, ahol minden információt megtalálhatnak a szexuális úton terjedő betegségekről, illetve azok megelőzéséről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.