Nyílt levelet írtak a polgármesternek

Az LMP szerint Papcsák eladósítja Zuglót

Mennyire illeszkedik Zugló 5,5 milliárd forint értékű euró alapú kerületi kötvénykibocsátása a kormány deviza-eladósodás elleni küzdelmébe?

2011.11.16 15:38MTI

Ezt kérdezi az LMP a Papcsák Ferenc zuglói polgármestertől, a 2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárását vizsgáló albizottság fideszes elnökéhez írt nyílt levelében. Az ellenzéki párt szerint ez a lépés végképp adósságspirálba lökné Zuglót.
   
Várnai László önkormányzati képviselő és Schiffer András LMP-s frakcióvezető, a deviza-eladósodás okainak feltárását vizsgáló albizottság tagja nyílt levelében azt írja, Papcsák Ferenc előterjesztése nyomán a Zuglói önkormányzat 5,5 milliárd forint értékben deviza (euró) alapú kötvényt szándékozik kibocsátani. A kötvénykibocsátás nyilvánvalóan szembe megy az Orbán-kormány államadósság elleni, és különösen a devizában eladósodottság csökkentését prioritásként kezelő célkitűzéseivel - fűzik hozzá.
   
Mint fogalmaznak, a "Zugló fejlesztéséért" címen kiadni szándékozott kötvény előterjesztésében nincsen semmilyen konkrétan megnevezett fejlesztési cél, nincsenek csatolva megnevezett, kidolgozott projekttervek, és így megtérülési, vagy más hatásvizsgálatok sem. Úgy gondoljuk, a burkolt cél az évi 1,5-2 milliárd forintos működési hiány betömése lehet - jegyzik meg.
   
Az LMP-s politikusok szerint a kibocsátani tervezett kötvény a 2008-ban kibocsátott 5 milliárd forintnak megfelelő svájci frank alapú kötvény adósságszolgálatával együtt mai árakon közel 14 milliárd forintos adósságot halmozna fel, ami a kerület éves költségvetésének 52 százalékát teszi ki.
   
"Zugló 2031-ig nyögné a részleteket, évente 6-800 millió forintot fizetnénk vissza - ez nagyjából az összes eddigi felhalmozási, fejlesztési tervünket lehetetlenné tenné, sőt a kiegyensúlyozott működést is ellehetetlenítené. A mostani kötvénnyel végképp adósságspirálba löknék Zuglót" - írják. Megjegyzik, hogy a képviselőtestület elé vitt kalkulációk ráadásul már most alábecsülik a generált adósságteher mértékét, hiszen az előterjesztés 292 forintos euróval számol, miközben annak árfolyama már jelenleg is 315 forint, és az elemzők szerint a közeljövőben elérheti a 350 forintos szintet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.