A magyar Holokauszt Emléknap alkalmából

A miniszterelnök közleménye a Holokauszt Emléknap alkalmából

Tisztelt Honfitársaim! Ma, a magyar Holokauszt Emléknapon a vészkorszak áldozataira és túlélőire emlékezünk. Azokra a férfiakra, nőkre és gyerekekre, akiket közösségük kitaszított származásuk, vallásuk miatt.

2008.04.16 19:57OS

Ilyenkor kötelességünk elgondolkodnunk mindazon, ami több mint 60 évvel ezelőtt Magyarországon történt. Mindez velünk történt, mindannyiunkkal, akik a magyar nemzethez tartozunk, legyünk bár keresztények, izraeliták, más vallásúak. Szeretnénk hinni, hogy ma minden magyar polgár kegyelettel adózik a meggyilkoltak emlékének, és osztozik a túlélők fájdalmában, amikor országszerte sorra gyúlnak az együttérzést kifejező fáklyák lángjai.

De az elmúlt hetek és hónapok történései bebizonyították, hogy sokan vannak, akik nem tanultak a múlt bűneiből. Újból megerősödtek szélsőjobboldali, újfasiszta szervezetek, újból vannak sokan, akik nyíltan és büszkén vallják az embertelen elveket, és a radikális szavaikat most már a radikális tettek is követik. Ma újra vannak olyanok, akik elkövetnék a múltbéli bűnöket.

De a múlt hibáit mi nem követhetjük el: nem nézhetjük tétlenül a szélsőjobboldal térnyerését. A mai nap ezért már nem pusztán az emlékezés napja; a gyűlölet, a kirekesztés hirdetői nem engedik, hogy az legyen. Április 16-a a figyelmeztetés napja lett: arra figyelmeztet mindannyiunkat, hogy nekünk, demokratáknak újból meg kell küzdenünk a szabadság és a demokrácia ellenségeivel. A fasizmussal szemben politikai meggyőződésünktől, hitvilágunktól függetlenül egyetlen pártállás létezik: a demokrácia és a szabadság védelmezőié.

Minden parlamenti párt egyöntetű állásfoglalására, a civilek bátor kiállására, a nyilvánosságot formálók közös felelősségvállalására és minden demokrata elszántságára szükség van ahhoz, hogy a fasisztákkal szemben sikerrel védhessük meg az országot, a szabadságot és a demokráciát.

Gyurcsány Ferenc,
a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.