Hiller a magyar oktatást ostorozta

MSZP: a kormányzat XXI. századi inasképzést akar megvalósítani

Az MSZP pedagógus tagozatának szombati konferenciáján elhangzottak szerint az, ami jelenleg a felsőoktatásban, közoktatásban és szakképzésben zajlik az felelőtlen, meggondolatlan, pénzügyi realitásokat nélkülöző és szakmailag rossz.

2011.09.17 11:11MTI

Hiller István, a szocialisták humánpolitikai kabinetjének vezetője úgy fogalmazott, hogy mindez olyan képet vázol fel, amelynek megvalósulása Magyarországnak nem áll érdekében.
   
A felsőoktatásban tervezett intézkedések kapcsán Hiller István arra hívta fel a figyelmet, hogy az államilag finanszírozott képzésben jelenleg résztvevők 53 500 fős létszámát 25 500-ra akarják csökkenteni.

Hangsúlyozta, hogy a költségtérítéses képzés tulajdonképpen önköltségessé válik és ez nem jelent mást, mint a tandíj bevezetését. Példaként említette, hogy Debreceni Egyetem általános orvosi karán egy szemeszter 3,1 millió forintba fog kerülni azoknak, akik nem jutnak be az államilag finanszírozott szűk keretbe.
   
Hiller István a tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentésével kapcsolatban azt mondta, hogy ezzel az állam 15 ezer, többnyire hátrányos helyzetű fiatalról veszi le a kezét.
   
A politikus a közoktatást érintve azt emelte ki, hogy a szféra tervezett államosítása tényleges költségek nélkül nem valósítható meg. Szerinte a rendszer teljes átszervezésére 300 milliárd forintra van szükség.
   
A szakképzésről a konferencián az hangzott el, hogy a kormányzat XXI. századi inasképzést akar megvalósítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.