Nem igazán érdekli

Gyurcsány nem megy el sukorózni a mentelmi bizottság ülésére

Nem megy el Gyurcsány Ferenc a parlament mentelmi bizottságának keddi ülésére, ahol a testület a mentelmi ügyét tárgyalja.

2011.09.05 13:25MTI

A volt miniszterelnök hétfőn a Facebookon hozta nyilvánosságra a mentelmi bizottság KDNP-s elnökének, Rubovszky Györgynek írt levelét, amelyben úgy fogalmazott, "nincs sok megbeszélnivalója" a bizottsággal, ezért nem vesz részt az ülésen.

Gyurcsány Ferenc levelében emlékeztetett arra, hogy Polt Péter legfőbb ügyész 2011 áprilisában fordult a parlamenthez mentelmi jogának felfüggesztését kérve, mert a vádhatóság hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatná meg a sukorói kaszinóberehuzással összefüggésben.

A szocialista politikust - mint arról a múlt héten beszámolt - azért gyanúsítja bűncselekménnyel az ügyészség, mert 2008 májusában a Parlamentben találkozott a Sukoróra tervezett King's City beruházás befektetőivel, majd megbeszélésük végén támogatásáról biztosította őket, ezzel lényegében döntést hozva a beruházás jövőjéről.

A volt kormányfő ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy a telekcsere miatt folyó polgári perben a bíróság tucatnyi tanút hallgatott meg, akik - a mentelmi bizottságnak megküldött jegyzőkönyvek szerint - egybehangzóan állították, hogy a parlamenti találkozón semmilyen döntés sem született, Gyurcsány mindössze azt kérte, hogy mindenki tegye a dolgát a jogszabályokban előírtak szerint.

"Nincs egyetlen tanú sem, aki azt mondaná, hogy szóbeli összefoglalómat döntésként értelmezte volna. Senki nem állítja, hogy a találkozót követően akár egyetlen alkalommal tájékoztatást kértem volna az ügyről, vagy bármilyen módon sürgettem volna a döntést, vagy bárkit kértem volna annak támogatására" - hangsúlyozta a volt kormányfő a mentelmi bizottság elnökének írt levelében.


Felrótta, hogy bár a testület először nem találta megalapozottnak Polt Péter beadványát, és hat további iratcsomag kért, végül annak ellenére megelégedett az ügyészségi tájékoztatással, hogy a hatóság csak az említett polgári per jegyzőkönyveit küldte el.

"Most, amikor az igényelt anyagoknak csak egy töredékét kapták meg, az meg ráadásul tételesen cáfolja az ügyészség állítását, nem könnyű a dolga annak, aki meg akarja érteni az önök pálfordulását. Nehéz nem arra gondolni, hogy vagy tavasszal játszottak előre kifundált színjátékot, vagy mostanra önöknek - és sajnálattal teszem ide, önnek személyesen is - elfogyott az emberi, szakmai, politikai ereje, hogy kitartsanak eredeti álláspontjuk mellett. Bármi is az igazság, ez a hátraarc nem egyszerűen érthetetlen, de egyenesen szégyenteljes" - írta.

A szocialista politikus ugyanakkor újból megerősítette: nem akar a mentelmi jog mögé bújni, "sőt, kívánom, hogy az eljárás során politikai és ügyészi vádlóim szemébe nézve magam vádolhassam őket, önöket tisztességtelenséggel, ármánnyal, emberi, szakmai, politikai bűnök elkövetésével".

Gyurcsány Ferenc múlt csütörtökön felkereste a mentelmi bizottságot, hogy megtekintse az ügyészség által megküldött dokumentumokat. Ezekből azt a következtetést vonta le, hogy cáfolják Polt Péter gyanúját, amely szerint hivatali visszaélést követett el a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.

Arra is kitért, hogy ha a legfőbb ügyész gyanúja megállná a helyét, abból az adódna, hogy minden miniszterelnök számtalanszor túllépi a hatáskörét, amikor az ország érdekében általános támogatásáról biztosít nagyberuházásokat. A mentelmi bizottság keddi ülését követően a parlament akár már őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a jelenlévő képviselők kétharmados többségével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.