Hoffmann Rózsa Vácott méltatta a jogszabályt

Új közoktatási törvény: nagyobb megbecsülés a pedagógusoknak?

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézményben szerdán tartott megyei tanévnyitó ünnepségen kijelentette: a jövőre életbe lépő közoktatási törvény egyik nagy erénye a pedagógusok becsületének visszaadása.

2011.08.31 20:07MTI

Az államtitkár a fogyatékos gyermekeket is oktató intézmény tanévnyitóján arról beszélt, hogy ha vannak is kudarcok az iskolákban, ha nap mint nap fáradtan térnek is haza a pedagógusok, mindig képesnek kell lenniük az újrakezdésre. Hozzátette: ez az erő már csak azért is fontos, mert ha az iskolákban rend, fegyelem és kemény munka tapasztalható, akkor Magyarország ismét dolgos, eredményes és virágzó ország lesz.
   
A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: e cél jegyében látott hozzá a kormány tavaly nyáron az új közoktatási törvény kimunkálásához, majd bejelentette: szerda délelőtt elfogadták a törvény alapkoncepcióját. Az ünnepségen összegyűlt pedagógusoknak címezve mondandóját úgy fogalmazott: bizonyára kíváncsiak rá, hogy mi fog történni jövő szeptembertől, az új törvény életbelépése után.
   
Egyebek mellett elmondta, hogy a jogszabály visszaadja az iskoláknak a nevelő funkciót, és ezt a célt a nevében is hordozza majd. Új nemzeti alaptanterv készül kevés választható tankönyvvel, megszűnik a tanárok megalázó helyzete, s nő a megbecsülésük a szakmai, jogszabályi és anyagi háttér megteremtésével.
   
Az államtitkár azt mondta, hogy remélhetőleg ismét "gyémántcsiszolónak" érezhetik majd magukat az oktatók, míg a szülőket a nevelésben való partnerségre és a gyermekeikkel esténként folytatott nagy beszélgetésekre kérte. 
   
Szabó István, a Pest megyei közgyűlés alelnöke (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt emelte ki, hogy az elmúlt húsz évben még soha nem volt ilyen nehéz a tanévkezdés, mint most, de szerinte nincs idő a kétségekre.
   
Fördős Attila, Vác polgármestere (független) egyebek mellett arról szólt, hogy noha különböző fenntartású intézmények működnek a városban, nagy öröm, hogy ezek az intézmények kiválóan megférnek egymás mellett.
   
A megyei tanévnyitó helyszínén megjelentek a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom képviselői is, és az épület bejáratánál a szavaik szerint "ámokfutást" végrehajtó Hoffmann Rózsát "negatív mesehősként" ábrázoló kartonfigurát állítottak fel. Rögtönzött sajtótájékoztatójukon azt mondták: az új, elhibázott közoktatási törvény csak a diákok túlterhelésére és a tanárok leépítésére jó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.