Ha kell, közvetít

Hoffmann: meg fog oldódni a tankönyvhiány

Levélben fordult az oktatási államtitkár azon települések önkormányzataihoz, ahol forráshiány miatt problémák adódtak a tankönyvszállítással kapcsolatban.

2011.08.25 14:48MTI

A válaszokat hétfőig várják, de a probléma meg fog oldódni - mondta Hoffmann Rózsa csütörtökön Budapesten.

Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatón elmondta: augusztus 29-ig várja az érintett önkormányzatok válaszát arra, milyen módon tudják megoldani a kialakult helyzetet. Ahol nem sikerül semmilyen megoldást találni, ott közvetítőként lépne fel az oktatási államtitkár.

Hozzátette: a probléma 26 vagy 27 önkormányzatot érint, és országos szinten 100 millió forintos tételről van szó. Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott, a probléma meg fog oldódni, több önkormányzat nyilatkozott már úgy, hogy akárhogyan, de előteremtik a szükséges forrásokat. Megvan a remény arra, hogy úgy tudják megindítani a tanévet, hogy a tankönyvek ott lesznek az iskolákban - jelezte.

Az oktatási államtitkár a problémával összefüggésben szólt arról is, megváltoztatják az iskolák fenntartói és működtetési rendszerét. A főszabály az lesz, hogy az iskolák fenntartása állami kézbe kerül, de az önkormányzatok megfelelő kötelezettségvállalás mellett visszavehetik azt. Hoffmann Rózsa ennek kapcsán arra számít, hogy a legtöbb esetben nem változik majd a fenntartó kiléte.

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem.

Hoffmann Rózsa erre reagálva kedden leszögezte: az oktatási államtitkárság nem hibázott, teljesítette kötelességét, és átutalták ezeket a forrásokat. A jogszabályi környezet azonban jelenleg olyan: az önkormányzatokat nem kötelezi, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák - fűzte hozzá.

Miután nyomorúságos helyzetben vannak, elkövették azt a hibát, hogy másra költötték ezeket az összegeket, így pénzhiány állt elő - fogalmazott Hoffmann Rózsa kedden, hozzátéve, hogy ezeket a forrásokat mégegyszer nem tudják átutalni.

Nincs jelentős változás a tanév rendjében

A korábbi évekhez hasonlóan alakul a 2011/2012-es tanév rendje; szeptember 1-jén a nappali rendszerű oktatási intézményekben és az óvodákban 1 millió 648 ezer 900-an kezdik meg a tanévet - mondta az oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten.

Hoffmann Rózsa kiemelte: az általános iskolákban 749 ezer - közülük 98.700 elsős -, szakiskolában 125.400, speciális szakiskolában 9.600, gimnáziumokban 191.900, míg szakközépiskolában 232.800 diák kezdi meg a tanévet "a köznevelés 1016. tanévében". Óvodákba 340.200 kisgyermek jár majd. (Az előző évben az államtitkárság háttéranyaga szerint összesen 1 millió 673 ezer 032-en kezdték meg a tanévet.)

Az általános iskolákban 183, a közép- és szakiskolákban 182 tanítási nap lesz, ezzel Magyarország a középmezőnybe tartozik nemzetközi összehasonlításban. Az utolsó tanítási nap 2012. június 15., péntek.

Az államtitkár jelezte: az új köznevelési törvényben főszabályként szintén a szeptember 1-jei tanévkezdés szerepel majd, de a fenntartóknak lehetőséget adnak ettől eltérő időpontú kezdésre is.

Hoffmann Rózsa elmondta: az őszi szünet 2011. november 2-tól 5-ig tart, a téli december 22-től 2012. január 2-ig, a tavaszi pedig április 5-től 9-ig. Kitért arra is, hogy a szünetek hosszában egyelőre nem lesz változás. Ugyanakkor megjegyezte: ha konkrét javaslat érkezik szakmai, vagy politikai szereplőktől, megfontolják azt, de egyelőre ilyet nem kaptak.

Idén is mérik az anyanyelvi és matematikai készségek fejlődését, a szakértők bevonásával végzett vizsgálatok 2012. május 30-án lesznek a negyedik, a hatodik és a nyolcadik évfolyamokon. Ugyanezen a napon mérik a kisebbségi nyelvismeretet a két nyelvű és anyanyelvű nemzetiségi iskolák negyedik évfolyamán.

Arra a felvetésre, hogy a szakszervezetek a tanévkezdésre korábban akár sztrájkot is kilátásba helyeztek, Hoffmann Rózsa azt mondta: erre nincs ok. Szavai szerint fenntartja ígéretét, ha a köznevelési törvény koncepciója olyan stádiumba kerül, akkor tárgyal velük. A Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) szeptember 5-re van egyeztetett időpontja - jelezte. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a szakszervezetek javaslatai közül mintegy hatvan beépült a koncepcióba.

Hoffmann Rózsa megerősítette, hogy a kormány várhatóan a jövő heti ülésén tárgyal az új közoktatási törvényről, míg a felsőoktatási törvény szeptember második felében kerülhet a kabinet elé. Így tartani tudják korábbi ígéretüket, miszerint az Országgyűlés ősszel elfogadhatja az új jogszabályokat, és a módosítások a következő tanévben életbe is léphetnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.