Attack

Háború az angol nyelv ellen: Kiss from a Rose

"Szerencsés, ha az első idegen nyelv nem az angol, didaktikai okból. Az angoltanulás kezdeti, nagyon gyors és látványos sikerei azt a tévképzetet kelthetik a tanulókban, hogy idegen nyelvet ilyen egyszerű tanulni." (Részlet az oktatási államtitkárságnak kiszivárgott koncepciótervezetéből.)

2011.08.18 10:09sabater - ma.hu

Félrevezetődnek a gyerekek, azt mondja Hoffmann Rózsa, mert túl könnyű nyelv az angol, nyilván ezért van, hogy a magyarok háromnegyede egyetlen nyelvet sem beszél. Még szerencse, hogy nincsen a magyaroknak valami nagyon elfeledett történelmi nyelvük, valami, a rovásíráshoz hasonlatosan használhatatlan, de nagyon népi-nemzeti izé, mert akkor már rég azt kellene tanulniuk a diákoknak az angol helyett.

Az teljesen lényegtelen, hogy a 21. századi lét lényegében elképzelhetetlen az angol nyelv nélkül. Mindegy, hogy ezzel értetjük meg magunkat a világon a legtöbb helyen turistaként, mindegy, hogy a képzett munkakörök betöltésének szinte előfeltétele a folyékony angoltudás – nézzünk csak meg egy álláskereső portált! Lényegtelen, hogy e nélkül nem értjük meg a tudományos publikációkat, a külföldi híreket, de még a popdalok szövegét sem. Mert az angol az valami nyugat, és most egyébként is „keleti szél fúj”, nyugatról meg csak áramlik be a politikai/gazdasági elnyomás/túlzott szabadosság/rothadó baloldaliság/deviáns liberalizmus (szabadon helyettesítsük be a megfelelő szakkifejezést). Tisztára, mint pár évtizede, csak a kifejezések változnak.

Pontosan ennek ellentétére lenne szükség: még több angolórára, az angol első és kiemelt nyelvként való tanítására, mert jelenleg ez a versenyképesség záloga. Hova fogja kiszervezni a norvég/holland/amerikai gyáróriás a HR-szekcióját, munkát adva rengeteg embernek – ahol csak olaszul/spanyolul beszélnek (ha beszélnek, mert a világon nincs annyi olasz- és spanyoltanár, amennyit Hoffmann Rózsa Magyarországra álmodott), vagy ahol esetleg törik az angolt is? Bingó.

Hoffmann Rózsának nem ez az első, és félve valljuk meg, de valószínűleg nem is az utolsó támadása az angol nyelv ellen. Hogy mi baja vele, annak csak ő a megmondhatója, de tartunk tőle, hogy valóban valami homályos ideológiai ok bujkál a dolgok mögött, és amennyiben ez így van, akkor ez olyan mélysötét hülyeség, amit a magunkfajta angol nyelvtudásukra büszke kozmopoliták nehezen dolgoznak fel.

Arra már szót sem érdemes vesztegetni, hogy micsoda kamu az a duma, hogy „nagyon gyors és látványos sikerei azt a tévképzetet kelthetik a tanulókban, hogy idegen nyelvet ilyen egyszerű tanulni”. Nyilvánvalóan rettenetes dolog, ha egy diáknak sikerélménye van az iskolában, például megtanul írni/olvasni, egyébként az sem egy ördöngösség, mégis tanítják a suliban. Mintha az oktatási államtitkárság jelszava az lenne, hogy a jövő magyar iskolájában legyen minden szigorú, nehéz és haszontalan.

Ebben a szellemben javasolnánk, hogy tornaórán a gyerekek foci, röplabda és bukfenc helyett szaltózni tanuljanak álló helyzetből, és ha eltörik a gerincük, magukra vessenek. Legyen összeadás helyett húrelmélet, Kincskereső Kisködmön helyett meg James Joyce-tól az Ulysses, és aki nem érti – tanár nem játszik! – az kapjon egy körmöst, kivéve, ha múlt héten tört el a gerince, mert az már tényleg durva lenne. 

Vissza a Földre: nem vagyunk feltétlen hívei a túlzott iskolai szabadosságnak. De a gyerekeknek sokkal több használható tudásra és sikerélményre van szüksége. Ez utóbbi különösen fontos a hatékonyság érdekében, elég csak belegondolni, melyik tantárgyat vettük elő otthon szívesebben: amelyikből legjobbak vagy amelyikből legrosszabbak voltunk?

A magyar iskolarendszer egyik komoly hiányossága, hogy rengeteg lexikális tudás mellé kevés gyakorlati ismeretet ad át a diákoknak: itt persze nem a főzés-barkácsolás kombinációra gondolunk, de annak semmi akadálya, hogy megtanulják például, mi az a lakáshitel, választójog, fellebbezés, villanyszámla. Vagy annak, hogy megtanuljanak angolul.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.