'Már nem a rendőrségen múlik"

Gerendai: "Nem tüntethet a Hatvannégy Vármegye a Szigeten"

Már nem a rendőrségen múlik, hogy tarthat-e demonstrációt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a Sziget Fesztivál alatt a Hajógyári-szigeten.

2011.08.04 07:25MTI

A HVIM az eredetileg augusztus 1. és 20. közé kért engedélyét egy módosított időpontra, augusztus 9-re akarta áthelyezni - a rendőrség ezt a bejelentést azonban hatáskör híján már sem elbírálni, sem tudomásul venni nem tudja, mert - mint hangsúlyozták - az adott időpontban a sziget már magánterületnek számít.

A Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője viszont úgy fogalmaz: a rendőrség jóvoltából oldódott meg ez a "kínos probléma".

Gerendai Károly arra hivatkozik: ő a rendőrségtől úgy értesült, hogy a HVIM időpont módosítását a rendőrség "már nem hagyta jóvá". A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya szerdán közölte: a bejelentéssel érintett terület az adott időszakban nem minősül közterületnek, ezért a rendőrségnek nincs hatásköre arra, hogy a tüntetést elbírálja, így azonban - mint hangsúlyozták - a bejelentett demonstrációt tudomásul venni sincs módjuk.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője azt nyilatkozta: úgy tűnik, megoldódott a probléma. Mint elmondta, a rendőrségtől úgy értesült, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a benzinárak emelkedése ellen meghirdetett tüntetését a módosított időpontra már nem hagyták jóvá a Sziget Fesztivál területére. Mint fogalmazott: a szervezet nem kezdte meg augusztus 1-én az 1-je és 20. közé bejelentett demonstrációt, az időpont módosítására beadott kérelmüket viszont a rendőrség már nem hagyta jóvá, mivel a Sziget Fesztiválra áprilisban megkötött bérleti szerződés miatt a sziget az adott időszakban már nem minősül közterületnek.

Az ügyvezető az fn.hu-nak azt is elmondta, hivatalosan nem kapott értesítést arról, hogy a HVIM-nek már nincs joga a nagyszínpad előtt demonstrálni, de örül neki, hogy ily módon megoldódott ez a kínos probléma. Most már remélem, békében, nyugodtan mehet le a rendezvény, nem kell atrocitásoktól tartani - mondta a Sziget főszervezője.

Gerendai szerint elképzelhető, hogy a HVIM-aktivisták "az egyik nap kijönnek a fesztiválbejárathoz jogászokkal, kamerákkal felszerelkezve, és eljátsszák, hogy megpróbálnak belépő nélkül bemenni, s miután ez nem fog sikerülni, majd elmondják, hogy sérül a gyülekezési jog". De szerinte megelégszenek az ezzel kapcsolatos közszerepléssel és nem akarnak tényleges balhét.

"Meggyőződésem, hogy a HVIM-nek sem az a célja, hogy törvényt sértsen" - mondta.

A mozgalom eredetileg augusztus 1. és 20. közötti időszakra kérte az engedélyezést, így a demonstrációt augusztus elsején meg kellett volna kezdeniük, de közben módosítást kértek a rendőrségtől, s a megmozdulást augusztus 9-re akarták áthelyezni. A rendőrségnek a módosítási kérelmet új bejelentésként kell értelmeznie, ezt bejelentést viszont már nem bírálhatják el, mert a Hajógyári-sziget a Sziget Fesztivál rendezvényeinek időtartama alatt magánterületnek számít. Az index.hu szerint a jogi problémát az okozta, hogy a demonstrációt még januárban jelentették be a rendőrségen, a területhasználati engedélyt azonban végül csak áprilisban kapta meg a Sziget a fővárostól.

Az index.hu úgy tudja, hogy a Sziget nem készül több biztonsági emberrel az esetleges illegális demonstrálók miatt, de a rendezvényen amúgy is több mint száz rendőr teljesít majd szolgálatot, és több mint ezer biztonsági ember segíti a rendfenntartást.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.