Elfoglaltságai miatt lemondta a látogatást

Nem megy Lengyelországba az izraeli miniszterelnök

Az izraeli és a lengyel miniszterelnöki hivatal bejelentette: belpolitikai elfoglaltságai miatt elhalasztotta lengyelországi látogatását az izraeli kormányfő.

2011.07.25 19:26MTI

Benjámin Netanjahu arra kérte lengyel kollégáját, hogy tegyék át a varsói vizitet a tervezett július 27-ről egy közeli időpontra. Kérését azzal indokolta, hogy Izraelben szeretne maradni, előmozdítandó az ingatlanpiaci reformról szóló törvény parlamenti elfogadását.
   
Korábban lengyel lapok azt írták, hogy varsói látogatásáról Netanjahu egyenesen Budapestre utazik. A magyar Külügyminisztérium közölte, hogy az izraeli miniszterelnök a közeljövőben nem látogat Budapestre.
   
Izraelben napok óta tüntetnek fiatalok tízezrei a lakásárak, a bérleti díjak emelkedése miatt. Több városban sátortábort vertek, és a Facebook közösségi portálon hétfőn általános sztrájkot hirdettek augusztus 1-jére.
   
Jeruzsálemben, Haifában és Beér-Sevában aktivisták tucatjai álltak ki a főútvonalakra, így akadályozva a közlekedést. A parlament bejáratához vezető utat több tucatnyian állták el, s össze is csaptak a rendőrökkel. Az incidensben egy rendőr könnyebben megsebesült, öt tiltakozót pedig bilincsben vezettek el.
   
A fejlett országok közül Izrael egyike azoknak, ahol a legmagasabb a szegénységi ráta. Az utóbbi hónapokban az ingatlan-, az élelmiszer- és az üzemanyagárak is jelentősen emelkedtek a zsidó államban. Az ingatlanpiaci reform ellen tiltakozók arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a társadalom sok rétegében eluralkodott a gazdasági reményvesztettség.
   
Netanjahu kelet-közép-európai kampánykörútjának keretében érkezett volna Varsóba július 27-én. Arról próbálta volna meggyőzni a lengyel vezetőket, hogy ne támogassák az ENSZ-közgyűlésben azt kérelmet, amellyel a palesztinok önálló államuk elismerését akarják elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.