72 órán belül hatásos - lenne

Nem lesz vény nélkül kapható az esemény utáni fogamzásgátló tabletta

Nem lesz vény nélkül kapható az esemény utáni fogamzásgátló tabletta - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) csütörtökön.

2011.07.21 18:25MTI

Ugyanis a GYEMSZI csütörtökön hivatalból módosította azt a korábban módosított forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta.

"A szervezet az anya és magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva döntött így" - indokolták.

A szóban forgó esemény utáni tabletta vény nélküli kiadhatóságához szükséges osztályozás-változtatási eljárás értékelési és döntési folyamata még 2009 novembere és 2011 márciusa között, az akkor még önálló szervezetként működő Országos Gyógyszerészeti Intézet előző vezetése alatt zajlott. A GYEMSZI főigazgatója, Török Krisztina miután tudomást szerzett erről az eljárásról, áttekintette az eljárás eddigi szakmai folyamatát.

Ezt követően az intézet előírására a gyártónak a vény nélküli kiadhatóság mellett olyan, úgynevezett kockázatkezelési tervet kellett kidolgoznia, amely a készítmény orvosi javaslat nélküli szedésével kapcsolatos kockázatokat mérsékli. Ezen felül a GYEMSZI főigazgatója tájékoztatást kért a szakmai kollégium nőgyógyászati és gyógyszerellátási gyógyszerészeti tagozatától is, hogy vény nélküli átminősítés esetében az elvárt biztonsági feltételek teljesíthetőek-e, illetve milyen további módosítások válhatnak szükségessé, amelyek a nők és a magzat egészségének védelmét szem előtt tartva szükségesek.

Török Krisztina kérésére azt is vizsgálták, miként garantálható a gyógyszer kiadásakor, illetve a készítmény alkalmazásakor, hogy azt kizáró egészségi állapot nem áll fent, továbbá hogy az illető egy hónapon belül nem veszi-e be ismét a gyógyszert, és hogyan ellenőrizhető, hogy a kiadást megfelelő felkészültségű szakember végzi. Mindezek alapján a GYEMSZI a forgalomba hozatali engedélyt hivatalból módosította, így nem lesz vény nélkül kapható a tabletta. Ugyanakkor a GYEMSZI nem zárja ki annak további vizsgálatát, hogy - figyelembe véve a szakmai kollégium javaslatait is - vény nélküli kiadhatóság esetén is megteremthetők-e a gyógyszer biztonságos alkalmazásának feltételei – olvasható a szervezet közleményében.

A Népszabadság csütörtöki számában írt arról, augusztustól Magyarországon is recept nélkül, öt- és hatezer forint között áron hozzáférhető lesz a patikákban egy, szexuális esemény utáni fogamzásgátló tabletta; a gyártó ugyanis sikeresen kezdeményezte az országos gyógyszerügyi hatóságnál a szer törzskönyvmódosítását.

A cikk arra is kitért: a gyógyszerész a vásárlóval kitöltött kérdőív alapján dönt majd arról, hogy kinek adja ki a tablettát. Például a kiadást tiltó listán szerepelnek a 16 évnél fiatalabbak, a terhesek, illetve a termékre allergiások, vagy a máj-, illetve a bélbetegek. A gyógyszert havonta csak egyszer lehet alkalmazni, tehát nem szedhető fogamzásgátló helyett.

A gyártó társaság szerint a tabletta a szexuális aktust követő 72 órán belül hatásos, viszont hatástalan a már megtermékenyült és beágyazódott petesejtre, azaz terhesség-megszakításra alkalmatlan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.