Mindenkinek a maga keresztje

Erőszakos hitoktatás vagy pedagógiai nevelés?

Közel sem problémamentes az önkormányzati iskolák egyházi átvétele.

2011.07.07 07:20sabater - ma.hu

Az új tanévtől várhatóan 82 óvoda és iskola üzemeltetése kerül az önkormányzatoktól egyházi kézbe, ezzel mintegy egynegyedével nő az egyházi fenntartású intézmények száma. Több helyen azonban már az eddigi átadás-átvétel sem ment zökkenőmentesen.

Egy nemrég elfogadott KDNP-s javaslat minden eddiginél jobban megkönnyítette, hogy az önkormányzatok átadhassák az iskolák üzemeltetési jogát egyházi szervezeteknek. Az önkormányzatok mindezt örömmel teszik, hiszen ezzel megszabadulhatnak a többnyire veszteséges és komoly ügyintézési teendőket jelentő oktatási intézményektől. A törvény tehát gazdasági szempontból megállja a helyét, indokoltnak tűnik az önkormányzatok terhének csökkentése.

Van azonban egy másik, ennél fontosabb szempont is, ezért is tartják az oktatást hagyományosan állami feladatnak szerte a világon. Ez pedig a gyerekek egyenlőségének fenntartása. Településenként, egyházmegyénként eltérő a vallási vezetés hozzáállása ehhez a kérdéshez. Vannak azonban olyan települések, többek között a 9000 fős Kecel, ahol egyetlen iskola létezik, annak új – katolikus – vezetője pedig elvárja a hitélet gyakorlását és a szentmisén való részvételt, ha valaki az iskola diákja vagy tanára szeretne lenni.

Nem Kecel az egyetlen település, ahol gondot jelentett a katolikusok túlzott ragaszkodása ahhoz, hogy az általuk fenntartott, pár hónappal korábban még önkormányzati iskolába csak „megfelelő hozzáállású” diákok járjanak: a Hatvani Katolikus Iskolában például keresztlevelet kérnek a diákoktól, ha nem akarják az iskola falain kívül találni magukat, a zsombói iskolában (ahol pedig ugyancsak egyetlen oktatási intézmény van) szintén kötelezővé tették a misék látogatását.

Mindez két okból is problémás. Egyrészt az alkotmány – a 2012-től életbe lépő új is – biztosítja a lelkiismereti szabadsághoz való jogot. Nem az a gond tehát, ha egy egyházi üzemeltetésű iskola hittant tanít, hanem az, ha ezt, a megkeresztelkedést vagy a misére járást kötelezővé teszi. Természetesen az alkotmányos joggal lehet másképpen, tehát másik iskolában is élni, azonban ez jelenti a másik problémát: olyan településeken, ahol egyetlen iskola működik, az utaztatás nehezen oldható meg.

Ráadásul van egy olyan vetülete, amivel ritkán foglalkoznak a jogok és tényadatok között elvesző kommentátorok: ez pedig maga a gyerek, aki talán nem is értheti, mi folyik a feje fölött. Hónapokkal ezelőtt még önkormányzati iskolába járt, a saját barátai és megszokott tanárai közé, majd egy érthetetlen módon egy pillanat alatt szentmisén vagy iskolán kívül találja magát.

Az égvilágon semmi sem indokolja egyébként, hogy akár egy egyházi iskola is kötelezővé tegye a vallás gyakorlását. Az irodalmi tananyagban szerepel a Biblia tanítása, ezzel eltölthetnének némileg hosszabb időt a diákok. Szemben a szentmisére járással – ami valaki meggyőződése ellen szólhat – a Biblia tanulmányozásától még valóban „senkinek nem lett semmi baja”. 

Ha a nemrégiben átadott önkormányzati iskolák közül háromban merültek fel ilyen alapvető, a gyerek érdekeit figyelembe nem vevő körülmények, az Országgyűlésnek igenis érdemes lenne törvényt alkotnia erre a szabályozásra. Nem vágja túl nagy fába a fejszéjét a jogalkotó, aki ezt a problémát akarja kezelni: csupán törvénybe kell iktatni, hogy az önkormányzattól egyházak által átvett iskolák nem tehetik kötelezővé a hitoktatást és a vallás gyakorlását. Így kiderülne, hogy az adott egyházi közösség valóban a diákok oktatására és nevelésére vagy pedig a kevésbé szép emlékű hagyományait követve hívek erőszakos megszerzésére használná-e az iskolát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.