Világnézeti konfliktusok születhetnek?

Az MSZP feszültséget jósol az iskolaátadásokkor az egyházi törvény miatt

Az MSZP szerint különösen feszültté teheti az önkormányzati oktatási intézmények átadását az egyházaknak a jövő héten elfogadandó egyházi törvényjavaslat egyik paragrafusa, valamint az új közoktatási törvény egy bekezdése, előbbi ugyanis kimondja, hogy az egyházi intézmények világnézeti szempontból elkötelezettek, utóbbi pedig a világnézetileg semleges oktatást veti el.

2011.06.30 12:19MTI

Nyakó István, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szocialista tagja csütörtöki tájékoztatóján felhívta a figyelmet a jövő héten szavazásra kerülő egyházi törvény 12. paragrafusára, amely szerint "az egyházi intézmények világnézeti szempontból elkötelezettek, így a felvételnél és a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésénél, fenntartásánál és megszüntetésénél a sajátos identitás megőrzéséhez szükséges feltételek határozhatók meg".
   
Mint mondta, ez tanárok és az iskola más dolgozóinak elbocsátásához, valamint a diákok kicsapásához vezethet az egyházaknak átadott és átadandó intézményekben.
   
A politikus különösen aggályosnak tartotta, hogy több helyen, például Kecelen vagy Zsombón a település egyetlen iskolája veszíti el világnézeti semlegességét, így a szülőknek és diákoknak választási lehetőségük sincs. Emlékeztetett arra, hogy korábban az oktatási jogok biztosa is kifogásolta az ilyen eseteket.
   
Nyakó István felhívta a figyelmet az áprilisban elfogadott új oktatási törvény egy részére is, amely kimondja, hogy "az egyházi iskolák szervezeti és működési szabályzatában a tanároknak és a diákoknak, a fenntartó egyház tanításával összefüggő viselkedési és megjelenési szabályokat, jogokat, kötelességeket, illetve hitéleti tevékenységeket írhatnak elő, és aki ezeket megszegi, az ellen fegyelmi eljárás indítható".
   
Nyakó István szerint közelíthet a százhoz azon intézmények száma, amelyeket az önkormányzatok - legtöbbször finanszírozási okokból - átadnak valamelyik egyháznak vagy felekezetnek. A politikus kifogásolta azt is, hogy az ilyen intézményben tanulók után jelenleg nagyobb támogatást fizet az állam, mint a felekezetileg semleges oktatásban részesülők után.  A politikus bírálta azt is, hogy egyes önkormányzatok az átadást a szülők tudta és beleegyezése nélkül valósították meg. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.