Rossz közérzet békeidőben

Lendvai Ildikó: egyformán fontos a reform és a biztonság

A reform és a biztonságérzet egyensúlyáról beszélt Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön egy salgótarjáni rendezvényen.

2008.04.03 19:20MTI

Az MSZP számára az első szempont az, hogy a továbbra is szükséges reformokat úgy hajtsuk végre, hogy az emberek biztonságérzete megmaradjon, és csak a második szempont, hogy milyen politikai együttműködés keretében - mondta a politikus. Kifejtette: most a koalíciós partnernek kell eldöntenie, hogy egy ilyen programot koalíción belül, vagy kívülről tud-e támogatni. 

Lendvai Ildikó reális megoldásnak nevezte a kisebbségi kormányzást, hangsúlyozva, hogy az önálló kormányzás nem jelentheti azt, hogy "bemegyünk a parlamentbe, és minden szavazásnál gyomorgörcsöt kapunk, hogy most kisebbségben vagyunk, vagy nem". "Az önálló kormányzás abban az értelemben kisebbségi, hogy nincs eleve megadva a szavazatszám. De abban az értelemben nem szabad, hogy kisebbségi legyen, hogy véletlenszerűen derüljön ki, hogy adott törekvésünket ki támogatja. 

"Ezt nyilván hosszú vitákkal kell, és szerintem lehet is biztosítani" - fogalmazott. A szocialista politikus a Palóc Nők a Holnapért Egyesület rendezvényén arról beszélt, hogy a mai konfliktusokat, a rossz társadalmi hangulatot csak részben okozza az életszínvonal visszaesése, legalább ugyanannyira rontja az emberek hangulatát az az érzés, hogy "mi van már megint", mert másképp kell kitölteni a felvételi jelentkezési lapot, vagy mert a regionalitás miatt elköltözött a felkeresett iroda. 

Lendvai Ildikó azt mondta: ennyire nehéz másfél év régen volt mind a politikai pártok, mind a családok életében, "ilyen rossz közérzetet békeidőben ritkán tapasztalni egy országban". Véleménye szerint ezt a változások okozzák, hiszen volt már ennél keményebb időszak is a megszorítások terén. A politikus hangsúlyozta ugyanakkor: "akármilyen nehéz mutatvány", egyszerre kell a reform és a biztonság.
 
A reformokra és a biztonságra most nemcsak kényszer van, de talán lehetőség is, mert az elmúlt másfél évben az ország kikoplalta és megszenvedte a megszorításokat - mondta. A politikus hangsúlyozta: az egészségügyet át kell szervezni, de arra is oda kell figyelni, hogy mindenki időben értesüljön arról, melyik rendelőbe, melyik kórházba kell mennie. Kifejtette: a viták a szabad demokrata partnerekkel valójában a biztonságról szólnak és arról, hogy ki hogyan értelmezi a reformokat. 

Az SZDSZ és az MSZP álláspontja közötti különbséget Lendvai Ildikó úgy fogalmazta meg: "ők azt mondták, a legfontosabb, hogy a kormány bátor legyen. Én azt mondom, mi azt mondjuk, a legfontosabb, hogy a kormány egyszerre bátor, biztonságos és bölcs döntéseket hozzon".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.