A környezetvédők kifogásolják az EU-támogatást

Aggályos brüsszeli támogatások a magyar fejlesztéseknek

Ötven beruházási programot, köztük hét magyart bíráltak hétfőn nemzetközi környezetvédelmi szervezetek, mert azok szerintük a természetnek ártó részleteket is tartalmaznak, ráadásul az Európai Unió is jelentős anyagi támogatást nyújt a megvalósításukhoz.

2008.02.26 09:39MTI

Brüsszelben tartott sajtótájékoztatójukon a Föld Barátai és a CEE Bankwatch Network nevű szervezetek képviselői leszögezték: a félszáz tervezet összköltsége 22 milliárd euró, amelyből 10 milliárdot uniós pénzalapokból biztosítanak, és további milliárdokkal még az EU saját bankja, az Európai Beruházási Bank (EIB) is hozzájárul. Hat programhoz már megadta az anyagi hozzájárulást az unió, 35 a tervezett támogatandók között van, míg kilencnél egyelőre csak fontolgatják az esetleges uniós finanszírozást.

Az 50 tervezetből a tíz közép- kelet-európai új EU-tagország (Bulgária, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) mindegyikére jut. Tizennyolc esetben szemétégetőről, 14 esetben útépítésről, nyolc esetben vízügyi beruházásokról van szó: a hulladéknál a környezetvédők az újrahasznosítást részesítenék előnyben, az autópályáknál a természetvédelmi területeket elkerülő alternatív útvonalakat ajánlanak, a vizeknél pedig a védett területek érintetlenül hagyását követelik.

Magyarországról az M0-ás budapesti körgyűrű, a győri ECE bevásárlóközpont, a négyes metróvonal, a dunai navigálás javítására szolgáló program, a Kis-Balaton vizének megvédelmezése, valamint a várpalotai és hajdúböszörményi szemétégetők szerepelnek a listán. Az első három helyen említett beruházást a bírálók részben fölöslegesnek, részben alternatívákkal helyettesítendőnek minősítették, a szemétégetők helyett szerintük megelőzésre és újrahasznosításra kellene fordítani az uniós támogatásokat, a vízi tervekkel kapcsolatban pedig úgy nyilatkoztak, hogy azokat kevésbé radikális módszerekkel kellene megvalósítani, amelyek nem fenyegetik a védett természeti értékeket.

A természetvédők kifogásolták azt is, hogy bár a tervezetek környezetvédelmi hatásainak vizsgálata kötelező, uniós részről ezt sokszor hanyagul intézik, a tervezők pedig különféle trükköket vetnek be az előírások kijátszására. Ilyen például az útépítéseknél az úgynevezett szeleteléses módszer, amelynek lényege, hogy egy kevésbé vitatott szakaszt gyorsan megépítenek, és azzal már eldöntötté teszik a végleges útvonalat.

További részletek a http://www.bankwatch.org/billions/ internetes címen hozzáférhető dokumentumban olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.