Autókereskedelem

JóAutók.hu: éves szinten csökkent a használt autók belföldi forgalma októberben

A múlt hónapban 69 200 autó cserélt gazdát.

2022.11.22 01:30MTI

Növekedett a használt autók belföldi forgalma októberben az előző hónaphoz képest, de csökkent éves összehasonlításban - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel hétfőn.

A múlt hónapban 69 200 autó cserélt gazdát, a szeptemberi 67 515 után, de éves szinten a forgalom 2 százalékkal elmaradt a bázis évi 70 400 darabtól - idézi a használtautó-kereskedési portál közleményében a Datahouse adatait.

Az első tíz hónapban a használt autók forgalma az előző év azonos időszakához képest 3,1 százalékkal, 703 700-ra emelkedett, miközben az import használt autók száma ugyanebben az időszakban 1 százalékkal, 108 900-ra esett vissza - írták.

A JóAutók.hu becslése szerint a használt autók belföldi piaca - az erős első félévi adatoknak köszönhetően - 830 ezer feletti értékkel új rekordot állíthat be az idén a tavalyi 817 300 darab után.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a romló gazdasági helyzet és az emelkedő rezsiköltségek miatt esett vissza a vásárlói érdeklődés az év második felében és ebben 2023 tavaszáig nem várható változás.

A belföldi használtautó-eladások számát jelenleg az tartja viszonylag magas szinten, hogy az érdeklődők egy része a nagy visszaesést elszenvedő újautó-piacról áramlott át a használt autó piacra, valamint a kedvezőtlen árfolyamalakulás miatt sokan mondtak le arról, hogy következő autójukat importból szerezzék be - idézte a közlemény Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.